Srpanj 04, 2022 2443

Vrućinama se nazire kraj

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Toplinski val koji je zahvatio veliki dio Europe nastavio se i na samom početku tjedna što je rezultiralo visokim temperaturama zraka koje su iznad prosjeka za doba godine.

I dok osvježavajući vjetrovi sa mora koje ovih dana ima ekstremno visoke temperature koje prelaze 28, a nerijetko se penju prema vrijednostima i od 30 stupnjeva barem djelomice rashladi obalu dublje u zaleđu dnevni maksimalci dosežu i prelaze 37 stupnjeva. Ipak atmosfera nije sasvim stabilna što pokazuje i današnji poslijepodnevni pljuskovi koji su zahvatili šire kninsko područje gdje je za kratko vrijeme palo 11 litara kiše koja je uspjela rashladiti zrak i spustiti temperaturu zraka sa 36 na na čak 22 stupnja.

Oslabljeni frontalni poremećaji koji će se narednih dana premještati sjevernije od Dalmacije postupno će otvoriti put pritjecanju svježijeg zraka sa sjevera kontinenta i time prekinuti toplinski val i temperature zraka vratiti u višegodišnje prosjeke. Do četvrtka, kada se naime očekuje osvježenje, potrebno je izdržati vruć utorak te posebno vruću srijedu. Slične vremenske prilike pratiti će nas i sutra pa će u utorak prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz slabe do umjerene vjetrove sa mora i temperature zraka od 24 do 32°C. U noći sa utorka na srijedu sa sjevernog Jadrana će se postupno širiti i jačati bura koja će tijekom pretežno sunčanog dana uz obalu zbog izostanka osvježavajućih vjetrova sa mora dodatno isfenirati zrak i podignuti temperaturu i do 37 stupnjeva.

Od četvrtka sve izraženije pritjecanje osjetno svježijeg zraka dovesti će do pada temperatura zraka koje će u nastavku tjedna uz dosta vjetrovito vrijeme biti kudikamo ugodnije u odnosu na one sa početka tjedna, a zasigurno će utjecati i na temperature mora te rashladiti zagrijani površinski sloj pa će i kupanje u moru na radost mnogih biti ponovno osvježavajuće.

djelomob1.jpg