Srpanj 07, 2022 1467

Suha fronta i bura napokon donose ugodnije temperature zraka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Izraženi toplinski val koji je zahvatio veći dio starog kontinenta na ovim prostorima bliži se svom kraju kako se Jadranu sa sjeverozapada kontinenta približava izražena hladna fronta koja će prvenstveno uz pad temperatura zraka donijeti i dosta vjetrovito vrijeme pri ćemu su šanse za oborine minimalne.

Nakon prolaznog južnog vjetra koje je nagovjestilo promjenu vremena već ove noći će zapuhati na udare umjereno jaka do jaka bura koje će nastaviti puhati tijekom petka te u prvom dijelu subote kada se očekuje njezino postupno slabljnje i na moru okretanje na sjeverne i sjeverozapadne smjerove.

Naoblaka koja će se u noći premještati preko Jadrana u Dalmaciji će biti uglavnom jalova, odnosno uz obalu su moguće tek rijetke oborine u obliku pljuska ili lokalnog neverina. Na otvorenom moru, prema talijanskoj obali, ipak postoji veća šansa za oborine i izraženija nevremena.

Tijekom petka i u danima vikenda pratiti će nas djelomice sunčano vrijeme uz tek rijetku promjenjivu naoblaku, i to osobito sutra.
Temperature zraka će se nakon vala vrućina na radost mnogih vratiti u višegodišnje prosjeke i kretati se u rasponu od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 28 do 30 stupnjeva.

More kojem je bura u sklopu jučerašnje slabo izražene fronte zamiješala slojeve i time ga rashladila i u narednim danima neće biti mnogima sasvim ugodno za kupanje, a situaciju će dodatno pogoršati i dosta vjetrovito vrijeme pa dodatni oprez pri plovidbi trebaju imati svi nautičari. Napomenimo da će vjetrovito vrijeme i suha vegetacija pogodovati požarima pa je potrebno uložiti dodatan oprez i izbjegavati paljenje vatre na otvorenom koje je u ovom dijelu godine i najstrože zabranjeno!

djelomob1.jpg