Srpanj 11, 2022 940

Do četvrtka ugodno, a zatim sve toplije

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Stabilne vremenske prilike koje su nas pratile u danima vikenda nastavile su se i na samom početku tjedna.

Oslabljeni frontalni poremećaji premještaju se svojom glavninom dosta sjevernije od nas pa osim prolazno povećane naoblake njihov prolaz se može osjetiti jedino po jačanju bure i sjevernih vjetrova. Ovakve vremenske prilike sa temperaturama zraka koje ne prelaze 30 stupnjeva karakteristike su ljeta koja su bila prije 20-tak godina kada se za ljeto moglo zaista kazati da je najljepše doba godine.

Nažalost sadašnja ljeta obiluju toplinskim valovima koje uzrokuju topla visinska strujanja sa užarenog afričkog kontinenta umjesto dosta blažih sa Azorskih otoka i Mediterana.

Novi toplinski val koji će se u našim krajevima početi osjećati od četvrtka, a izraženije u danima vikenda te osobito u narednom tjednu vjerojatno će mnogima teško pasti nakon ovih nekoliko dana sasvim ugodnih temperatura zraka. Danas, a tako i tijekom utorka i srijede kada će prolazno biti i povećane naoblake, a na otvorenom moru i lokalnih pljuskova, uz slabu do umjerenu buru dnevni hod temperatura zraka će biti od 19 do 30 stupnjeva. Četvrtak će donijeti slične vremenske prilike ali će vjetra biti manje i okrenuti će na jugozapadne i zapadne smjerove.

Temperature zraka će uz obalu neznatno porasti ali izostanak bure će se osjetiti u zaleđu gdje će temperature zraka iz dana u dan imati brži porasti i prelaziti vrijednosti od 35 stupnjeva.

More kojem je bura dobro izmiješala slojeve, a površinski sloj rashladila na 18 do 20 stupnjeva u narednim danima će imati prvo lagan, a od četvrtka izostankom bure i uz dosta sunčanih sati sve brži porast prema sve ugodnijim temperaturama za kupanje.

djelomob1.jpg