Srpanj 15, 2022 1195

Vikend stabilan i suh ali uz pojačanu buru

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Anticiklonalni greben koji se pruža sa sjeverozapada kontinenta prema Jadranu polako slabi, a sjevernije od njega premjestiti će se oslabljeni frontalni poremećaj kojeg u pravilu Dalmacija osjeti samo u prolaznom jačanju bure pa će se dugo sušno razdoblje nastaviti i u narednim danima.

Danas, a tako i u danima vikenda prevladavati će pretežno sunčano vrijeme iako poneki odlomljeni dijelovi fronte tu i tamo se mogu nazirati na nebu u obliku raskidane jalove naoblake. Tijekom petka puhati će slabi vjetrovi sa mora, jugozapadnjak i maestral. U noći na subotu sa sjevernog Jadrana će jačati bura koja će samo do šibenskog područja biti umjerena, a južno od njega najvjerovatnije neće se niti osjetiti.

U subotu preko dana bura će oslabiti i okrenuti na slabe vjetrove sa jugozapada i maestral, a onda opet u noći na nedjelju novi val bure koja će ovaj put biti ipak jača i na udare umjerena do umjereno jaka. Danju bura će malo oslabiti i okrenuti na sjeverozapadne smjerove koji na moru sredinom dana će biti i pojačan. I početak tjedna biti će u istom tonu pa će uz pretežno sunčano vrijeme dominirati sjeverni vjetrovi.

Nakon gotovo tjedan dana ugodnih temperatura zraka one će od danas biti u porastu iako ne toliko velikom kao na primjer na zapadu kontinenta gdje će u danima vikenda imat rekordne vrijednosti, u mnogim krajevima nikad zabilježene, a dosegnuti će oko 40 i više stupnjeva Celzijusa. Koda nas sve ove dane uobičajene za ovo doba ljeta i kretati će se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 32 do 34 stupnja Celzijusa.

More nakon pretrpljenog šoka i rashlađivanja u ovom tjednu nije se značajnije zagrijalo pa su njegove vrijednosti oko 22 do 23 stupnja, a samo na rogozničkom području gdje bure nije bilo ostale su relativno visoke i kreću se oko 26°C. Iako će biti dosta sunca i temperature zraka će porasti dva vala nove bure onemogućiti će zagrijavanje mora, a postoji mogućnost da se njegova temperatura i snizi pogotovo tamo gdje vjetar bude izraženiji.

djelomob1.jpg