Srpanj 18, 2022 2046

Do četvrtka vedro i još bez velikih vrućina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalni greben koji se sa sjevera kontinenta pruža prema Jadranu osim stabilnog vremena i bure osigurao nas je barem za sada i od pritjecanja užarenog zraka sa zapada kontinenta koje se ovih dana našlo na udaru nesnosnih vrućina koje nažalost odnose i živote.

I narednih nekoliko dana ne moramo strahovati od toplinskog vala iako će se ono prema vikendu postupno premještati prema jugu i istoku Europe.Do četvrtka u našim krajevima očekujemo pretežno vedro vrijeme, a izostati će i pojava dnevnog razvoja naoblake na planinskim masivima.

Noću će i dalje biti povremene umjerene bure koja će danju okrenuti na slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova.

Upravo ti vjetrovi sa mora osigurati će obali relativno ugodne temperature zraka kojih nažalost neće biti u zaleđu jer će tu rashladni utjecaj mora izostati. Tako će dnevni hod temperature zraka uz obalu biti od 25 do 32, a u zaleđu od 22 do 36°C.

More koje ima temperaturu od 23 do 27 stupnjeva i narednih dana će se u kombinaciji slabih vjetrova i obilja sunčanih sati zagrijavati pa će njegova temperatura biti u daljnjem porastu.

Toplinski val i porast temperatura zraka prema sadašnjim prognostičkim materijalima značajnije će nastupiti u danima vikenda te u narednom tjednu kada će maksimalne temperature zraka nerijetko se približiti vrijednostima od 40 stupnjeva, osobito u kotlinama zaleđa.

To će nekako biti u skladu sa višegodišnjim trendovima i prosjecima jer upravo kraj srpnja i početak kolovoza su ujedno i najtopliji dio godine.

djelomob1.jpg