Srpanj 21, 2022 1420

Budite na oprezu: U danima vikenda vrhunac toplinskog vala

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prostrano anticiklonalno polje uz pritjecanje sve toplijeg zraka sa užarenog zapada kontinenta u narednim danima uzrokovati će dodatno akumuliranje topline pa su pred nama izrazito vrući dani.
Hladne fronte koje su proteklih dana Velikoj Britaniji donijele osvježenje i olakšanje nakon nezapamćenih vrućina i temperatura koje su prelazile 40 stupnjeva na svom putu prema istoku slabe ali istodobno i guraju jezgru vrućeg zraka pa će u narednim danima sve do kraja vikenda i u većem dijelu naše zemlje i regije nastupiti izrazito vrući dani.

Vrućina će osobito biti izražena u kotlinama dalmatinskog zaleđa te u Slavoniji dok će u gorskim krajevima te uz obalu biti malo ugodnije obzirom na nadmorsku visinu, odnosno na rashladni utjecaj mora. Tijekom petka će kao i prethodnih dana prevladavati vedro vrijeme uz slabe vjetrove promjenljivih smjerova, noću burin, a danju maestral i jugozapadnjak. U subotu će u drugom dijelu dana prolazno biti više visoke naoblake, a vjetar će i dalje biti uglavnom slab sa mora ali prevladavajućih južnih smjerova. Povremene naoblake, ali uglavnom one visoke biti će i tijekom nedjelje kada će na sjevernom Jadranu zapuhati slaba do umjerena bura koja će se tijekom dana postupno širiti prema jugu.

Temperature zraka koje su već danas bile visoke i primjerice u Kninu dosegnule 37°C do nedjelje kada se očekuje i vrhunac toplinskog vala biti će u porastu i kretati se uz obalu od jutarnjih 24 do maksimalno dnevnih 36-37°C. U zaleđu nedostatak vjetra sa mora pripomognuti će da u odnosu na obalu maksimalne dnevne temperature zraka budu više za dva do tri stupnja, odnosno kretati će se od 22 do 39, a primjerice u Kninu ili Drnišu može dosegnuti i ekstremno visokih 40 stupnjeva pa se shodno tome trebamo pripremiti i pridržavati se uputa nadležnih službi i stručnjaka.

I more koje ovih dana ima temperaturu između 24 i 27 stupnjeva u narednim danima će imati tendenciju postupnog porasta temperatura jer osim obilja sunčanih sati ne očekuje se vjetrovito vrijeme pa će površinski sloj biti sve topliji.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima toplinski val će potrajati do ponedjeljka kada se očekuje da će vrućina popustiti uz pad temperatura zraka za dva do tri stupnja.

djelomob1.jpg