Kolovoz 12, 2022 1205

U danima vikenda ponovno nestabilnije uz mogućnost za lokalne grmljavinske pljuskove

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje, a po visini kruži nestabilan zrak što uzrokuje ne posve stabilne vremenske prilike. Uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda lokalno ima i slabih pljuskova i to uglavnom u zaleđu i na planinskim masivima.

Sutra i danima vikenda pritjecanje vlažnog zraka dodatno će se pojačati pa će se vremenkse prilike na ovim prostorima dodatno destabilizirati. Petak će biti sličan prethodnim danima pa će u prvom dijelu dana prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana u zaleđu se očekuje jači razvoj dnevne naoblake uz mogućnost za poneki izolirani pljusak. Nakon umjerene bure koja će puhati u noći sa četvrtka na petak tijekom dana će zapuhati slabi vjetrovi sa mora, mestral i jugozapadnjak. Vrućina je neznatno popustila pa će se i dalje zadržavati visoke temperature zraka, odnosno kretati će se od jutarnjih 23 do maksimalno dnevnih 30°C.

U subotu bi dnevni razvoj naoblake u zaleđu trebao biti puno izraženiji što će uzrokovati i stvaranje olujnih oblaka vertikalnog razvoja - Kumulonimbusa koji osim zaleđa u poslijepodnevnim satima mogu zahvatiti i dio obale. Navečer će sustavi oslabiti, a naoblaka se djelomice i raskinuti. Uz slabe do umjerene vjetrove sjeverozapadnih smjerova i buru temperature zraka neznatno će se sniziti i kretati se od 22 do 28°C.

Nedjelja će biti malo bolja od subote po pitanju naoblake pa se očekuje ipak više sunčanih sati. Međutim sredinom dana uz lokalno jači razvoj naoblake nije isključena mogućnost za poneki grmljavinski pljusak. Uz vjetrove stabilnog ljetnog vremena, noću burin a danju maestral, temperature zraka će biti slične onima od subote i kretati se od 22 do 28°C.

Početak tjedna, odnosno Blagdan Velike Gospe prema današnjim prognostičkim materijalima trebao bi proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Uz slabe vjetrove jugozapadnih smjerova koji će donosti svježinu sa mora temperature zraka biti će slične onima od prethodnih dana.

Nažalost temperature mora gotovo cijeli tjedan su u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije za doba ljeta dosta niske i kreću se od 21 do 23°C. Bura i danju pojačan sjeverozapadnjak nisu dozvolili da one znatnije porastu u ovom tjednu ali u narednim danima, osobito za vikend, će oslabiti što će omogućiti da se površinski sloj mora smiri i postupno krene zagrijavati pa će i kupanje biti puno ugodnije nego prethodnih dana.

djelomob1.jpg