Kolovoz 15, 2022 1074

Nestabilno na početku, a prema sredini tjedna i sve toplije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Visinska ciklona koja je djelovala na vrijeme kod nas u danima vikenda, ponajprije u subotu, donijela je većem dijelu žedne obale i otoka nakon dugo vremena konkretne oborine ali barem na kratko i rashladila zrak.

Početak tjedna donio je stabilnije vremenske prilike koje neće zadugo potrajati jer se sa zapada kontinenta Jadranu približava plitka dolina.

Nakon pretežno sunčanog dana u kojem je bilo povremene visoke i srednje naoblake večer i noć donose postupni porasta naoblake te mogućnost za lokalne pljuskove i neverine, osobito na moru.Sutra danju ponovno sunčanije ali lokalno još postoji mogućnost za poneki pljusak ili izolirani neverin.

Slab jugozapadnjak večeras će postupno zamijeniti jugo koje će na otvorenom moru biti i do umjereno. Do umjereno jugo i sutra će veći dio dana puhati, a jedino lokalno za vrijeme pojave neverina vjetar može biti kratkotrajno pojačan promjenjivih smjerova. Temperature zraka i dalje bez veće promjene i kretati će se od jutarnjih 23 do maksimalno dnevnih 30°C.

U srijedu i osobito u četvrtak nastupa novi i kratkotrajni toplinski val koji će biti prvenstveno izražen u unutrašnjosti zemlje te dijelom u zaleđu Dalmacije dok će uz obalu zbog rashladnog utjecaja mora ipak biti ugodnije. Jugo će i u ovim danima uz pretežno sunčano vrijeme biti dominantan vjetar, a sa južinom i pritjecanjem osjetno toplijeg zraka sa juga i maksimalne dnevne temperature zraka biti će sve više u odnosu na one iz prethodnih dana, odnosno kretati se od 23 do 34°C, u zaleđu i malo više. U noći sa četvrtka na petak očekuje se premještanje hladne fronte sa kojem nastupa i nestabilnije vremenske prilike praćene neverinima i malo nižim temperaturama zraka.

Iako je prethodnih dana bilo dosta kiše, manjka sunčanih sati, a tijekom noći za doba ljeta i niskih temperatura zraka nedostatak bure nije kumovao daljnjem zahlađenju površinskog sloja mora pa su temperature mora nakon perioda u kojem su bile ispod prosjeka u laganom porastu. Upravo će izražena južina u narednim danima prema sjeveru sa juga gurniti topliju morsku masu pa će i more biti sve ugodnije za kupanje

djelomob1.jpg