Kolovoz 18, 2022 1332

Za vikend nestabilno i vjetrovito uz ugodnije temperature zraka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nad Jadranom se nalazi polje približno srednjeg i izjednačenog tlaka zraka dok se sa zapada približava plitka ciklona koja će danas sjevernom, a sutra ostatku Jadrana i zemlje donijeti pogoršanje vremena.

Nakon pretežno sunčanog prvog dijela dana poslijepodne je došlo do porasta visoke i srednje naoblake. Uz umjereno jugo sparno je i vruće, a temperature zraka kreću se od 32 do 36°C. U nastavku dana prevladavati će djelomice sunčano vrijeme, a kasno navečer na sjeveru Dalmacije lokalno su mogući i pljuskovi. Znatnije pogoršanje vremena uz pojavu pljuskova i neverina očekuje se sutra kada lokalno može biti i izraženijih nevremena. Plitki ciklonalni centar premještati će se sa sjevernog prema južnom Jadranu što će utjecati i na vjetar. Jugo će sutra kroz jutro postupno oslabiti pa će vjetar biti slab do umjeren promjenljivih smjerova. Od sredine dana i poslijepodne postupno će na moru jačati sjeverozapadnjak, a uz obalu slaba do umjerena bura. Iznimka je kod pojave neverina kada vjetar može biti prolazno pojačan promjenljivih smjerova. Vrućina će sutra popustiti pa će sa kišom i pljuskovima te okretanjem vjetra na sjeverne i sjeverozapadne smjerove osvježiti uz ugodnije temperature zraka koje će se kretati od 25 do 28°C.

Promjenjivo i nestabilno zadržati će se i u subotu, osobito u zaleđu gdje se od sredine dana očekuje jači razvoj naoblake uz pljuskove praćene grmljavinom koji se zatim mogu proširiti i do dijela obale. Nestabilno će biti i na moru gdje postoji mogućnost za pojavu neverina. Puhati će umjeren sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati umjerena do umjereno jaka bura. Temperature zraka bez veće promjene ili neznatno više.

U nedjelju stabilnije ali i dalje uz čestu izmjenu sunčanih i oblačnih perioda. Od sredine dana u zaleđu uz jači razvoj dnevne naoblake lokalno može biti pljuskova koji se zatim mogu proširiti i do dijela obale. Puhati će umjerena bura i sjeverozapadnjak, a temperature zraka i dalje ugodne u rasponu od jutarnjih 23 do maksimalno dnevnih 29°C.

I ponedjeljak će vrijeme biti slično prethodnim danima pa se uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda lokalno očekuju pljuskovi, osobito od sredine dana kada u zaleđu u pravilu dolazi do jačeg dnevnog razvoja naoblake. Temperature zraka uz umjerene vjetrove sjevernih i sjeverozapadnih smjerova i dalje bez veće promjene.

djelomob1.jpg