Kolovoz 29, 2022 1450

I dalje nestabilno, a prvi dan klimatološke jeseni donosi i promjenu vremena

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Razdoblje promjenjivog i nestabilnog vremena kojeg podržava izraženo pritjecanje nestabilnog i vlažnog zraka sa jugozapada nastavilo se i na samom početku tjedna koje nas uvodi u klimatološku jesen. Jači razvoj naoblake danas je kulminirao stvaranjem izraženog grmljavinskog nevremena u zaleđu koje je primjerice Drnišu donijelo 38, a Miljevcima 18 litara kiše po metru četvornome. Nevrijeme u kojem je zabilježeno više od 350 udara munje rubno se spustilo i do obale pa je Šibenik u kasno poslijepodne okupan pljuskom uz minimalnu količinu akumulirane oborine od svega 1 litre po metru četvornome.

U polju srednjeg tlaka zraka nalaziti ćemo se i narednih dana pa će vrijeme biti preslika prijašnjih dana. Ipak razvoj naoblake u zaleđu neće biti toliko intenzivan kao prethodnih dana pa je mogućnost za poslijepodnevne pljuskove manja, a u srijedu će vjerojatno i potpuno izostati. Premještanje frontalnog sustava koji je dio pripadajuće ciklone daleko na sjeveru kontinenta kod Finske u četvrtak će donijeti prolaznu promjenu vremena uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu i pljuskove koji lokalno mogu biti praćeni i grmljavinom.

Vjetar će u narednim danima biti uglavnom slab do umjeren sjeverozapadnih do sjevernih smjerova. Zadržati će se toplo vrijeme uz temperature zraka od 23 do 30°C.U četvrtak ovisno o rasporedu oborina i temperature zraka će biti šarolike i kretati se od 21 do 27°C.

More se nakon niza dana sa prohladnim temperaturama koje su se u drugoj i trećoj dekadi kolovoza spuštale i ispod 18 stupnjeva na šibensko-vodičkom području napokon ugrijalo i danas imalo vrijednosti od 25 stupnjeva. Kako se narednih dana uz obalu i na otocima očekuje dosta sunčanih sati uz izostanak značajnijeg vjetra njegova temperatura će biti i dalje ugodna za kupanje pa je to razlog više da naredne dane iskoristite za uživanje u morskim radostima jer jesen će sa prvim kiša vrlo brzo pokucati na vrata i rashladiti ga.

djelomob1.jpg