Svibanj 19, 2023 424

Iza nas ostaje nestabilno razdoblje, ali kiša se ne predaje tako lako

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nakon duge faze nestabilnog vremena s obilnim oborinama, atipičnih za ovo doba godine, jučer je došlo do stabilizacije vremenskih uvjeta. Glavni utjecaj nestabilnosti završio je uz dolazak umjerene bure i pretežno sunčanog vremena.

Ipak, sinoptička situacija sugerira da je kišno razdoblje još uvijek prisutno. Očekuje se da će u narednim danima biti još povremenih lokalnih slabih oborina. Sa sjeverozapada kontinenta nad Jadranom se proteže anticiklonalni greben, dok se u noći nad središnjim Sredozemljem očekuje stvaranje ciklone sa frontalnim sustavom. Ova će ciklona tijekom vikenda rubno utjecati na naše vrijeme, čime će atmosfera ostati nestabilna. To znači da, uz dosta oblaka, postoje šanse za povremenu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Danas se prognozira djelomice do pretežno sunčano vrijeme, dok će u večernjim satima biti nešto više naoblake. Očekuje se da će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne i navečer će vjetar biti uglavnom tiho ili slab i promjenjivih smjerova. Temperature zraka će biti između 17 i 22°C.

Sutra se očekuje veći utjecaj ciklone, pa će dan biti oblačniji. Subota će biti pretežno oblačna uz povremenu kišu, koja će biti izglednija prema otvorenom moru i otocima, te poslijepodne u dijelu zaleđa. Već navečer, oborine bi trebale uglavnom prestati uz djelomično raskidanje naoblake. U prvom dijelu dana puhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer okrenuti na slabu buru ili vjetar promjenjivih smjerova. Temperature zraka bit će slične ili neznatno više u odnosu na prethodne dane, krećući se između 16 i 25°C.

U nedjelju se prvi dio dana očekuje pretežno sunčano, no od sredine dana jači razvoj dnevne naoblake mogao bi prouzročiti lokalne nestabilnosti praćene grmljavinskim pljuskovima. Ti bi pljuskovi mogli doći i do dijela obale i otoka. Temperature zraka kreću se između jutarnjih 16 i maksimalno dnevnih 24°C. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadnih smjerova, a navečer se očekuje slaba do umjerena bura.

Početak idućeg tjedna donosi promjenu. U ponedjeljak će jutro biti pretežno sunčano, ali s porastom dnevnih temperatura, raste i mogućnost za povremene pljuskove. Posebno su izgledni u popodnevnim satima, uz moguću pojavu grmljavine.

U nastavku tjedna očekuje se daljnja stabilizacija vremena. Naoblačenje će se smanjivati, a sunčani periodi bit će duži. Vjetar će uglavnom biti slab, sa povremenim jačim udarima. Temperature će se kretati u rasponu od 16 do 25°C, što je nešto više od prosjeka za ovo doba godine.

Zaključno, nakon dužeg razdoblja nestabilnosti, očekuje nas stabilnije vrijeme. Međutim, povremene oborine i dalje su moguće, posebno u popodnevnim satima. Ipak, takvi vremenski uvjeti ne bi trebali predstavljati veći problem za svakodnevni život. Na kraju krajeva, svaka kiša dobro dođe, pogotovo u ovim proljetnim mjesecima kada je sve više vrtova i polja kojima je voda potrebna. Stoga, bez obzira na povremene pljuskove, možemo se veseliti sunčanim intervalima i uživati u proljeću koje je u punom jeku.

Izvor vijesti: Šibenik meteo

djelomob1.jpg