Lipanj 02, 2023 1166

Grmljavinske oluje u zaleđu, sunčano na obali: Vremenska prognoza za vikend

Grmljavinske oluje u zaleđu, sunčano na obali: Vremenska prognoza za vikend Šibenik Meteo
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dugotrajan period polja srednjeg i gotovo izjednačenog tlaka uz istodobno kruženje vlažnog zraka po visini na Jadranu i uz njega pogoduje dosta promjenjivom vremenu koje karakterizira stabilniji prvi dio dana, a zatim od sredine uz jači razvoj dnevne naoblake lokalno u zaleđu dolazi do formiranje jačih olujnih sustava praćenih grmljavinskim pljuskovima koji u poslijepodnevnim satima rubno zahvate i dio obale.

Klimatološki početak ljeta neće donijeti znatniju promjenu i trajniju stabilizaciju vremena pa će dani vikenda biti slični onima od prethodnih dana.

Prvim dio petka donijeti će pretežno sunčano I tiho vrijeme uz temperature zraka koje će brzo sa jutarnjih 19 porasti prema dnevnim maksimalcima od 27°C. Od sredine dana, kao i prethodnih dana, u zaleđu će doći do porasta kumulusa koji će ubrzo lokalno prijeći u kumulonimbuse, olujne oblake vertikalnog razvoja. Ovi sustavi najizgledniji su u istočnom i sjevernom dijelu Šibensko-kninske županije, a rubno mogu zahvatiti i dio obale. Na ostatku obale prevladavati će djelomice, a na otocima uz slabe vjetrove jugozapadnih smjerova i pretežno sunčano vrijeme. Sa zalaskom sunca olujni oblaci izgubiti će dnevnu energiju zagrijanog tla te će se ugasiti pa će večer I noć na cijelom području uz burin biti pretežno vedri.

Sličan dnevni raspored imati ćemo i tijekom subote pa će planinski masivi u zaleđu ponovno od sredine dana biti izvorište jačih olujnih sustava koji će se postupno prema poslijepodnevu sve više širiti i prema obalnom pojasu, osobito prema jugu Šibensko-kninske županije te trogirskom i splitskom zaleđu. Vjetar će uz dnevni hod temperatura zraka od 19 do 28°C biti uglavnom slab jugozapadnih I zapadnih smjerova, a navečer tiho ili uz burin.

I u nedjelju slične vremenske prilike pa nakon stabilnog prvog dijela dana u zaleđu lokalno ponovno se očekuju jači grmljavinski razvoji, osobito nad planinskim masivima. Ostaci olujnih sustava nad Apeninima koje će visinska struja kao visoku naoblaku preko Jadrana premještati prema našoj obali donijeti će od sredine dana uz slab vjetar s mora djelomice sunčano vrijeme. Temperature zraka će biti bez veće promjene uz dnevni hod od jutarnjih 20 do maksimalno dnevnih 26°C.

Tiho vrijeme uz dosta sunčanih sati pogoduje površinskom zagrijavanju mora koje je jučer poslijepodne imalo sasvim ugodnu temperaturu koja se kretala između 21 do 23 stupnja. Kako će i u danima vikenda vremenski uvjeti biti u korist daljnjem zagrijavanju mora njegova temperatura će dodatno porasti za stupanj do dva što će zasigurno mnoge nagnati na prvo ovogodišnje kupanje.

djelomob1.jpg