Lipanj 05, 2023 534

Trajnije stabilizacije vremena nema niti u ovom tjednu

Trajnije stabilizacije vremena nema niti u ovom tjednu Image by Oimheidi from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Početak tjedna započeo je uz dodatno pogoršanje vremena koje je praćeno kišom i grmljavinskim pljuskovima, a lokalno je bilo i obilnijih oborina. Grmljavinsko oborinski sustavi tijekom noći su se sa otvorenog mora premjestili preko obale u zaleđe i dalje na kontinent pri čemu su najintenzivniji bili na području Istre te u dijelu sjeverne i srednje Dalmacije.

Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja oborine su bile prisutne na cijelom teritoriju Šibensko-kninske županije i kreću se između 10 i 20, do najviše 25 litara po metru četvornome koliko je izmjereno je na otoku Žirje.

U polju malo povišenog ili približno izjednačenog tlaka sa jugozapada struji i pristiže vlažan i nestabilan zrak sa Sredozemlja. Osim danas kada će veći dio dana prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme praćeno pljuskovima i lokalnim neverama slične vremenske prilike prevladavati će i sutra. Od srijede će uz obalu vrijeme biti stabilnije, a glavnina nestabilnosti će se premjestiti u zaleđe gdje se od sredine dana uz jači razvoj naoblake očekuju grmljavinski pljuskovi koji se zavisno o jačini razvoja u kasnim poslijepodnevnim satima mogu proširiti i do dijela obale.

Umjereni vjetrovi južnih smjerova osim danas puhati će i tijekom utorka, a od srijede vjetar će okrenuti na slabe do umjerene sjeverozapadne i zapadne smjerove. Noću će uglavnom biti tiho ili uz slab burin, a to će pogodovati da u drugoj polovici tjedna lokalno može doći do pojave sumaglice i magle na moru.

Obzirom na dosta promjenjivo vrijeme ljetnih vrućina još nema na vidiku pa će ovog tjedna temperature zraka biti ugodne i kretati se između 18 do 27°C.

Površinski sloj mora u danima vikenda bio je za većinu kupača ugodan i imao je temperaturu od 22 ili 23 stupnja. Njegova temperatura neće znatnije odstupati niti narednih dana jer se prema prognozama ne očekuje vjetrovito vrijeme, a time i miješanje slojeva.

djelomob1.jpg