Lipanj 09, 2023 619

I u danima vikenda šansa za poneki pljusak, u nedjelju fenska bura

I u danima vikenda šansa za poneki pljusak, u nedjelju fenska bura Ante Roca
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nakon nestabilnog početka tjedna koji nas je po količinama oborina i temperaturama zraka podsjetio na jesensko vrijeme od sredine tjedna vrijeme se uz obalu stabiliziralo pa su dani obilovali sunčanim satima. Ipak u zaleđu su se zadržale svakodnenvne dnevne nestabilnosti lokalno praćene jačim razvojem dnevne naoblake, a zatim kišom i grmljavinskim pljuskovima. Za izdvojiti je Drniš koji je primjerice prekojučer za samo pola sata dobio više od 35 litara kiše po metru četvornome što je uzrokovalo pojavu urbanih bujica.

Naši krajevi se i dalje nalaze u polju malo sniženog ili izjednačenog tlaka zraka. Vlažan i nestabilan zrak koji cirkulira po visini i danas će, a slično će biti i u danima vikenda, stvoriti uvjete za promjenjive vremenske prilike.

Petak je započeo uz pretežno sunčano i tiho vrijeme. Temperature zraka su u prosjeku za doba godine i gotovo ujednačene na cijelom prostoru, odnosno oko 23 stupnja. U nastavku dana uz slab maestral i jugozapadnjak prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana u zaleđu će kao i prethodnih dana doći do razvoja dnevne naoblake koja nad planinskim masivima može formirati olujne oblake kumulonimbuse i donijeti grmljavinske pljuskove. Navečer sa zalaskom sunca sustavi u zaleđu će se ugasiti pa će večer i noć biti djelomice vedra uz visoku naoblaku, a na otvorenom moru i bliže talijanskoj obali postoji šansa za neverine. Temperature zraka ugodne uz dnevni hod od 20 do 27°C.

Sličan dnevni raspored biti će i sutra iako će vjerojatnost za grmljavinske razvoje biti veća nego u prethodna dva dana. Poslijepodne zavisno o jačini sustava pljuskovi iz zaleđa lokalno se mogu proširiti i do dijela obale, osobito zapadnog dijela županije. Puhati će slabi vjetrovi s mora, maestral i jugozapadnjak, a poslijepodne kao posljedica sustava iz zaleđa prolazno će zapuhati slaba bura. Navečer na cijelom području uz burin pretežno vedro vrijeme. Temperature zraka ovisiti će o tome da li će određeno područje biti zahvaćeno nevremenom ili ne ali općenito predviđa se da će biti u rasponu od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 26°C.

U nedjelju pretežno sunčano vrijeme uz slabu do umjerenu buru koja će sredinom dana na moru okrenuti na pojačan sjeverozapadnjak. Od sredine dana u zaleđu će postojati šansa za lokalni razvoj naoblake i pojavu grmljavinskih pljuskova koji se zatim u kasnim poslijepodnevnim satima mogu proširiti i do dijela obale, ovaj put veća je vjerojatnost za južni dio obale i splitsko područje. Bura će doprinijeti fenskom utjecaju na temperature zraka pa će one nakon jutarnjih 19 danju porasti i do 29°C.

Temperature mora ovih dana su dosegnule prave ljetne vrijednosti i kreću se između 23 i 24 stupnja. Danas i sutra one će imati slične vrijednosti dok u nedjelju zbog bure na već poznatim lokacijama one se mogu malo sniziti.

djelomob1.jpg