Lipanj 12, 2023 1000

Od ljeta ništa niti u ovom tjednu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Razdoblje izrazito nestabilnog vremena, posve neuobičajnog za doba godine, prevladavalo je u danima vikenda, a prognostički modeli sugeriraju da trajnije stabilizacije vremena nema niti u tjednu pred nama. Polje malo sniženog tlaka uz povremeno pritjecanje svježeg i vlagom bogatog zraka po visini od sredine tjedna donijeti će novo izraženije pogoršanje vremena.

Početak tjedna započeo je uz djelomice sunčano vrijeme i umjerenu buru koja će zbog fenskog efekta danas uz obalu donijeti temperature zraka i do 28°C. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike, a mogućnost za poneki pljusak je uglavnom na području Boraje i juga Šibensko-kninske županije.

Utorak će donijeti pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove promjenjivih smjerova, a na moru slab sjeverozapadnjak. Poslijepodnevni razvoji će uglavnom izostati pa bi dan trebao biti suh na cijelom području. Temperature zraka neće se bitnije mijenjati i kretati će od jutarnjih 19 do maksimalno dnevnih 27°C.

Srijeda će biti uvod u postupno pogoršanje vremena pa će tijekom dana postupno doći do porasta visoke i srednje naoblake, a navečer na moru se očekuju i neverini. Zapuhati će slabo jugo, a temperature zraka neznatno će se sniziti za stupanj do dva.

Tijekom četvrtka i u prvom dijelu petka očekuje se glavnina ovotjednog pogoršanja vremena koje će biti praćeno kišom i pljuskovima, a lokalno i izraženijim neverama te obilnijim oborinama. Vjetar će u četvrtak biti promjenjivih smjerova, a za vrijeme nevremena lokalno kratkotrajno i pojačan. U petak će zapuhati slaba do umjerena bura koja će u drugom dijelu dana donijeti i prolaznu stabilizaciju vremena uz prestanak oborina i raskidanje naoblake. Temperature zraka će se neznatno sniziti i biti ujednačene tijekom dana, odnosno kretati će se između 19 i 22°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda neće biti posve stabilno pa uz čestu izmjenu sunčanih i oblačnih perioda lokalno postoji šansa za poneki izolirani pljusak ili neverin. Puhati će umjerena do umjereno jaka bura i sjeverozapadnjak uz temperature zraka između 18 i 25°C.

More koje je bura malo rashladila u ovom tjednu neće imati znatniji porast temperature obzirom da se u petak i u danima vikenda očekuje njezino ponovno jačanje.