Lipanj 16, 2023 586

Od vikenda nastupa dugotrajnija stabilizacija vremena

Od vikenda nastupa dugotrajnija stabilizacija vremena Image by Sharon Ang from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kako su prognostički modeli predvidjeli utjecaj sredozemne ciklone najviše se osjetio južnije od Splita, na južnom Jadranu, gdje je i jutros pretežno oblačno uz povremenu kišu i lokalne neverine. Ipak šibensko područje nije prošlo sasvim „lišo“ pa je u srijedu kao posljedica destabilizacije atmosfere u zaleđu došlo do jačeg lokalnog razvoja naoblake koji je zahvatio i dio obale. Za kratko vrijeme ponovo je bilo poprilično obilnih pljuskova, a za izdvojiti je Drniš gdje je palo 38, odnosno Šibenik sa 20 litara po metru četvornome.

Odmicanjem ciklone na jugoistok nastupiti će dugotrajnija stabilizacija vremena uz ljetne vremenske prilike, kako i dolikuje dobu godine.

Jutros na našem području prevladava pretežno vedro vrijeme uz umjerenu tramontanu i buru. Nakon svježeg jutra i mršavih temperatura zraka koje su se na području Boraje spustile na svega 11, a uz obalu od 14 do 19°C iste su u porastu i sredinom dana dosegnuti će maksimalne vrijednosti od 26 do 28°C. Prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz umjerenu buru, a na otvorenom moru umjereno jak sjeverozapadnjak.

Sutra nakon dugo vremena na cijelom području će prevladavati pretežno vedro vrijeme uz vrlo vjerovatno izostanak jačeg razvoja naoblake u zaleđu sredinom dana i poslijepodne. Puhati će slaba do umjerena bura koja će od sredine dana na moru i uz obalu okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak. Temperature zraka će biti bez veće promjene u odnosu na petak.

I u nedjelju će prevladavati slične vremenske prilike pa će na moru i uz obalu biti pretežno vedro, a u a zaleđu od sredine dana očekuje se slab razvoj dnevne naoblake. Puhati će slab, na moru od sredine dana umjeren sjeverozapadnjak. Temperature zraka uz dosta sunčanih sati imati će neznatni porast i kretati se između jutarnjih 20 i maksimalno dnevnih 29°C.

Nešto vjetrovitije vrijeme i bura u prethodnim danima ohladila je površinski sloj mora pa su se ovisno o dobu dana one kretale između 19 i 23°C. Prohladno za mnoge će biti i danas, pa i sutra, dok se od nedjelje očekuje da će biti sve ugodnije za kupanje.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Lipanj 2023 14:09