Lipanj 23, 2023 904

U danima vikenda popuštanje toplinskog vala uz buru i prolaz hladne fronte

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon neuobičajno kišovitog početka mjeseca prvi ovoljetni toplinski val donio nam je i prve 30-setice, a u kombinaciji sa vlagom i dosta prašine u zraku koja stiže u visinskom strujanju sa afričkog kontinenta mnogi već priželjkuju osvježenje.

I ono stiže ovog vikenda u obliku doline s hladnom frontom koja se Jadranu približava sa sjeverozapada kontinenta i koja će se svojom glavninom ipak premještati malo sjevernije. Iako će se glavnina meteoroloških zbivanja dešavati u kontinentalnom dijelu zemlje gdje već danas te sutra može biti izraženijih nevremena, povremenih slabih pljuskova i neverina biti će i na području Dalmacije i to osobito u noći i sutra u prvom dijelu dana na sjeveru, odnosno na jugu u drugom dijelu vikenda.

Nebo je jutros na našem području kao i prethodnih dana prekriveno koprenastom visokom naoblakom, a u kombinaciji sa saharskim pijeskom sunčeve zrake jedva da se probijaju do tla. Tiho je ili puše slab vjetar južnih smjerova, a temperature zraka su ujednačene na cijelom području i kreću se između 30 I 33°C.

U nastavku dana izmjena sunčanih i oblačnih perioda dok se u drugom dijelu večeri te u noći na subotu uz jače naoblačenje lokalno očekuju pljuskovi i neverini. Slab južni vjetar poslijepodne će okrenuti na slab sjeverozapadnjak koji će kasno navečer okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru. Vruće i sparno vrijeme zadržati će se i danas pa će maksimalne vrijednosti kretati se kao i jučer I lokalno dosezati vrijednosti od 31 do 34°C.

Promjenjivo I nestabilno vrijeme uz izmjenu sunčanih i oblačnih perioda te lokalne pljuskove, osobito na jugu Šibensko-kninske županije prevladavati će sutra u prvom dijelu dana. Poslijepodne i navečer na cijelom području naoblaka će se raskinuti uz pretežno vedro vrijeme.

Vrućina i sparina uz umjerenu do umjereno jaku buru sutra će malo popustiti pa će temperature zraka biti za stupanj do dva niže nego danas, a navečer ipak osjetno niža nego prethodnih dana uz raspon od 20 do 23°C.

Nedjelja će uglavnom biti pretežno sunčana, a nešto više naoblake od sredine dana očekuje se na krajnom jugu Šibensko-kniske županije. Umjereno do umjereno jaka bura od sredine dana će uz obalu okrenuti na pojačan sjeverozapadnjak koji će navečer ponovno okrenuti na slabu do umjerenu buru. Jutarnje temperature zraka će biti svježe I kretati se malo poviše 20 stupnjeva dok makismalne dnevne uz dosta sunca i izostanak osvježavajućeg utjecaja mora od 30 do 33°C.

More je jučer na našem području doslovno “prokuhalo” uz temperature koje su se kretale između 24 i 26°C, a slične vrijednosti očekujemo i danas. Ipak u danima vikenda jaka bura zamiješati će slojeve pa će se njegova temperature već na poznatim lokacijama osjetno sniziti.