Lipanj 26, 2023 704

Dugotrajnije stabilizacije vremena nema niti u ovom tjednu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Bura koja je u danima vikenda zapuhala kao posljedica prolaza hladne fronte sa ovih prostora je otpuhala prvi ovoljetni toplinski val ali nažalost kako to već i biva rashladila more pa su se jučer tek rijetki okuražili i okupali u njemu. Polje malo sniženog ili izjednačenog tlaka zraka niti ovaj tjedan ne garantira sasvim stabilne ljetne vremenske prilike, naprotiv očekujemo čak dva vala pogoršanja vremena.

Oslabljeni frontalni poremećaj koji se očekuje sredinom tjedna neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas jer će se svojom glavninom premještati sjevernije od Jadrana dok u drugoj polovici vikenda kada se očekuje drugo ovotjedno pogoršanje vremena postoji veća šansa za lokalne neverine.

U skladu sa ovakvom sinoptičkom situacijom danas i sutra u prvom dijelu dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Buru, a na moru i sjeverozapadnjak sutra će zamijeniti slab maestral i jugozapadnjak dok će temperature zraka biti će slične onima od prethodnih dana i kretati se od jutarnjih 22 do danas maksimalnih 33, odnosno sutra 31°C. U drugom dijelu utorka očekuje se postupan porast visoke naoblake, a na dinarskom masivu i razvoj grmljavinskih oblaka. Sve će to biti uvod u prolaz frontalnog poremećaja koji će proći ovim prostorima u noći sa utorka na srijedu, odnosno u prvom dijelu srijede, kada se uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme lokalno očekuju i slabe oborine i to u obliku pljuskova ili kao neverin. Drugi dio srijede uz jačanje bure donijeti će raskidanje naoblake i sve više sunčanih sati kojima će obilovati i pretežno vedar četvrtak kada će i nastupiti slabljenje bure i okretanje na zapadne i sjeverozapadne smjerove. Vrućine će od sredine tjedna dodatno popustiti pa će temperature zraka za doba godine biti sasvim ugodne i kretati se od 18 do 26°C.

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme koje će biti praćeno slabim vjetrovima sa mora i temperaturama zraka od 18 do 26°C.

Jugo koje će zapuhati tijekom subote biti će uvod u drugo ovotjedno pogoršanje vremena koje će pratiti povremeni pljuskovi i neverini osobito tijekom nestabilne nedjelje. Temperature zraka u odnosu na prethodne dane neće se bitnije mijenjati ili će se neznatno sniziti.

More koje se poprilično rashladilo do sredine tjedna će uz obilje sunčanog vremena barem malo ugrijati površinski sloj koji bi se opet mogao rashladiti tijekom četvrtka kada se očekuje bura. U danima vikenda kombinacija sunca i juga ugrijati će površinski sloj priobalnog pojasa pa će i kupanje biti nešto ugodnije.

djelomob1.jpg