Srpanj 03, 2023 874

Nestabilno do vikenda kada nastupa trajnija stabilizacija vremena

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nestabilne vremenske prilike koje nas prate veći dio proljeća kao i na samom početku ljeta nastavile su se i protekloga vikenda u kojem je bilo česte pojave pljuskova i neverina, osobito u subotu.

Pri tome kako su prognostičari putem Meteoalarma i najavili lokalno je bilo jačeg nevremena praćenog grmljavinom i obilnim oborinama, primjerice na Miljevcima je u subotu navečer palo čak 74 litre kiše po metru četvornome! Oborine nisu zaobišle niti vodičko područje gdje su oborine za doba godine bile izdašne i kretale se oko 11 litara.

Trajne stabilizacije vremena neće biti niti u ovom tjednu, štoviše kao i u prethodnome očekuju nas čak dvije promjene vremena. Ipak one će zbog premještanja oslabljenih sustava sjevernije od Jadrana bitno manje utjecati na vrijeme kod nas pa se izraženija nevremena, obilniji pljuskovi i grmljavina ne očekuju.

Tijekom današnjeg dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana u zaleđu će doći do lokalnog razvoja naoblake uz malu mogućnost za poneki pljusak, uglavnom na planinskim masivima. Uz slab do umjeren jugozapadnjak maksimalne temperature zraka doseći će 29, a navečer se spustiti do ugodna za spavanje 23°C.

Utorak donosi prvu ovotjednu promjenu vremena pa se nakon pretežno sunčanog jutra od sredine dana očekuje sve više naoblake. Prognostički modeli sugeriraju da će se oborine ovoga puta držati više sjevernog Jadrana dok će južnije od Zadra one biti rijetke i slabe. Slab do umjeren jugozapadnjak navečer će okrenuti na slabu do umjerenu buru, a temperature zraka neznatno će porasti i kretati se od minimalnih 21 do maksimalno dnevnih 30°C.

Tijekom srijede i četvrtka prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Zapuhati će slab, a na moru od sredine dana umjeren sjeverozapadnjak dok će u noći vjetar okrenuti na burin. Temperature zraka biti će bez veće promjene i bitu u rasponu od 22 do 30°C.
U petak se očekuje druga ovotjedna promjena vremena koja će kao i prva u utorak donijeti manju promjenu vremena i malu mogućnost za poneki pljusak ili neverin, osobito u zaleđu. Vjetar će pojačati pa će tijekom dana zapuhati pojačan sjeverozapadnjak dok će temperature zraka ostati ugodne i kretati se između 21 do 26°C.

U danima vikenda izgledno je da nastupa trajnija stabilizacija vremena pa se uz pretežno sunčano vrijeme i tijekom subote slabu buru i sjeverozapadnjak, a u nedjelju vjetrove s mora očekuju postupno iz dana u dan i sve više temperature zraka.

Vikend promjena vremena nije bitno utjecala na temperature mora koje su ugodne za kupanje i na šibensko-vodičkoj rivijeri kreću se između 22 i 24°C. Ovotjedne promjene vremena neće ga rashladiti pa se očekuje da će njegove vrijednosti ostati iste ili čak malo više.