Srpanj 07, 2023 511

Vikend nas uvodi u stabilne i sve toplije ljetne dane

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Jučerašnji prolaz oslabljenog frontalnog poremećaja svojom glavninom sjevernije od Jadrana nije ostavio značajniji utjecaj na vrijeme u Dalmaciji. Grmljavinski sustavi koji su se formirali uz talijansku obalu Jadrana iako nošeni visinskom strujom prema nama nisu preživjeli prelazak pučine pa je od njih u poslijepodnevnim i večernjim satima stigla uglavnom raskidana naoblaka.

Ovim frontalnim sustavom završava se prilično dugo razdoblje nestabilnijeg vremena koje je bilo praćeno čestim prodorima vlažnog zraka i lokalno obilnim oborinama. Jačanje grebena anticiklone označiti će i početak perioda stabilnog i vrućeg vremena kako i dolikuje ljetu i dobu godine.

Jutros na našem području prevladava pretežno vedro vrijeme, a slične vremenske prilike pratiti će nas i u ostatku dana. Nakon u noći slabe do umjerene bure vjetar je tijekom jutra okrenuo na sjeverozapadnjak koji će od sredine dana na moru biti i pojačan. Temperature zraka su uglavnom ujednačene na cijelom prostoru i kreću se između 26 i 29°C.

I u danima vikenda prevladavati će pretežno vedro vrijeme, a dnevna naoblaka držati će se uglavnom planinskih masiva u zaleđu. Poslijepodne i navečer na cijelom području vedrinu će kvariti povremeno visoka prozirna naoblaka koja će biti ostatak grmljavinskih sustava sa Alpa i Apenina.

Tijekom subote vjetar će imati stabilne ljetne smjerove pa će nakon noćnog burina tijekom dana zapuhati maestral i jugozapadnjak dok će u nedjelju prolazno sredinom dana na moru zapuhati pojačan zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperature zraka iz dana u dan sve više uz dnevni hod od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 30 u subotu, odnosno 33°C u nedjelju.

More koje je proteklih dana bivalo sve toplije i ima temperature između 24 i 26 stupnjeva i tijekom vikenda će biti više nego ugodno za kupanje pri čemu će tijekom nedjelje biti valovitije na otvorenoj obali južnog dijela Šibensko-kninske županije. Prilikom kupanja i boravka na plaži treba obratiti pažnju na visok UV indeks koji će u terminu od 10 do 16h imati vrijednosti između 8 i 9.

djelomob1.jpg