Srpanj 10, 2023 511

Tjedan stabilnih vremnskih prilika ali i visokih temperatura zraka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nad Jadranom se ustalilo polje visokog tlaka zraka koje će u tjednu pred nama na pristojnoj udaljenosti držati frontalne sustave koji će se uglavnom premještati sjevernije od njega.

Ovakav raspored baričkih sustava osigurati će nam stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano pa i uglavnom vedro vrijeme. Pritjecanje osjetno toplijeg zraka sa juga osjetiti će se i na temperaturama zraka koje će imati sve više vrijednosti, kako one maksimalne dnevne tako i one noće što će mnogima osigurati nesane noći.

Gledano prema danima do sredine tjedna prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz slabe vjetrove stabilnog ljetnog vremena koji će nakon noćnog burina tijekom dana pratiti kretanje sunca i sa jugozapadnjaka u poslijepodnevnim satima okrenuti na maestral. To će obali osigurati dnevno rashlađivanje pa će u odnosu na zaleđe temperature zraka biti podnošljivije, odnosno nakon jutarnjih 24 maksimalno će porasti do 33°C.

Prolaz oslabljene fronte sjevernije od Dalmacije sredinom tjedna osim nešto više naoblake donijeti će i okretanje vjetra na umjereno jugo. Maksimalne temperature zraka sredinom dana neznatno će porasti u odnosu na početak tjedna dok će noćne opasno se približiti granici koja će mnogima osigurati težak san jer će se kretati između 25 i 28°C.

Vrućine će tijekom petka i u prvom dijelu vikenda malo popustiti jer će vjetar prolazom sustava ponovno okrenuti na osvježavajuće smjerove s mora što će uz pretežno vedro vrijeme osigurati i ugodnije temperature zraka koje će se kretati između 24 i 34°C. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u nedjelju je sasvim izgledan početak novog zatopljenja koje će se zatim i nastaviti u tjednu iza vikenda.

Uz vedro vrijeme i slabe vjetrove stabilnog ljetnog vremena temperature zraka će biti u porastu i kretati se između 24 i 36°C. More koje ovih dana ima temperaturu od 24 stupnja uz dosta sunčanih sati te jugo koje će puhati sredinom tjedna imati sve više temperature koje nekima neće biti po volji. Za njih ostaje opcija kupanja na otvorenom dijelu obale van zagrijanih uvala gdje će temperatura mora biti niža i za nekoliko stupnjeva, osobito u jutarnjim satima.