Srpanj 17, 2023 1183

U utorak vrhunac toplinskog vala: Temperature zraka približiti će se 40 stupnju

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stabilna anticiklona uz istodobno pritjecanje vrućeg zraka s užarenog afričkog kontinenta ovog tjedna uvesti će nas u vrhunac toplinskog vala koji će donijeti ekstremno visoke temperature zraka koje će lokalno prelaziti i 40 stupnjeva! Vrlo visoke temperature zraka već danima vladaju Sredozemljem, Pirinejskim, Apeninskim i Balkanskim poluotokom, a prednabijanje topline sutra će biti posebno izraženo zbog premještanja frontalnog poremećaja sjevernije od Jadrana koji će napokon od srijede donijeti pad temperatura zraka te u nastavku tjedna i ugodnije vremenske prilike.

Frontalni poremećaji i ovoga tjedna će u širokom luku zaobilaziti Dalmaciju u kojoj će dani prolaziti uz pretežno sunčano vrijeme te slabe do umjerene vjetrove zapadnih i južnih smjerova. Nakon noći u kojoj se minimalna temperatura zraka uz obalu kretala između 23 i 25, a u zaleđu oko 20, danas će imati strelovit uspon do maksimalne vrijednosti od 35 do 38°C Sutra će situacija po pitanju temperature zraka biti još teža pa će dnevni maksimalci dodatno porasti za stupanj do dva i u zaleđu prijeći ekstremno visokih 40 stupnjeva, dok će se obala pregrijavati na 36 do 39°C. Zbog ovakve situacije Meteoalarma je danas za cijelu zemlju izdao visoko narančasto, a sutra za obalni dio Dalmacije i najviše crveno meteorološko upozorenje!

Zbog očekivanih visokih temperatura zraka koje bi mogle prelaziti 40°C građane se upozorava da poduzmu određene mjere i to u vidu osobne zaštite, zaštite djece i starijih osoba. Službe napominju da visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Postoji opasnost od kvarova na infrastrukturnim objektima pa primjerice zbog velike potrošnje struje kao posljedice rada brojnih rashladnih uređaja lokalno može doći do pada električne mreže.

Frontalni sustavi u noći sa utorka na srijedu te u nastavku tjedna kontinentalnom dijelu zemlje će uz kišu i osvježenje donijeti i mogućnost za lokalno izraženija nevremena. Uz obalu, južnije od Zadra, prolaz ovih sustava uz pretežno sunčano vrijeme otpuhati će val vrućina i sniziti temperature zraka za 5 do 8 stupnjeva pa će se od srijede na ovim prostorima lakše disati.

I u danima vikenda prevladavati će pretežno sunčano vrijeme, a uz slabo do umjereno jugo temperature zraka će neznatno porasti.

Obilje sunčanih sati uz slab vjetar površinski sloj mora ugrijalo je na 26 do čak 28°C. Kako u tjednu pred nama neće biti znatnije promjene vremena more će se nastaviti zagrijavati ili imati otprilike sadašnje temperature. Mnogi će ovih vrućih dana upravo na plaži potražiti osvježenje u kupanju pri čemu treba voditi računa o visokom UV indexu, osobito u terminu od 10 do 16h.

djelomob1.jpg