Srpanj 24, 2023 1193

Sredinom tjedna izražena promjena vremena koja će otpuhati nesnosne vrućine s ovih prostora

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vruće i sparno ljeto obilježeno čestim prodorima hladnog i vlažnog zraka koji u sudaru sa toplom zračnom masom na užarenom jugu kontinenta inicira jake olujne sustave obilježilo je vrijeme u prošlom tjednu, a prema prognozama sličan scenarijo očekuje nas i u ovog tjedna.

Nad Jadranom se nalazi polje srednjeg tlaka zraka, a sa sjeverozapada kontinenta polako se približava dolina s frontalnim sustavom. Ona je već jutros “podigla” jugo na otvorenom moru, a kako dan bude odmicao ono će jačati, osobito sutra kada će biti umjereno jako do jako. Sve je to uvod u izraženu promjenu vremena koja nam slijedi sredinom tjedna kada će novi toplinski val biti otpuhan s ovih prostora sjevernim vjetrovima i neverama uz pad temperature zraka za 8 do 10 stupnjeva.

Tjedan je započeo uz pretežno sunčano i tiho vrijeme, a na moru je zapuhalo slabo jugo. U nastavku dana djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slabo do umjereno jugo koje će podići temperature zraka u odnosu na prethodne dane za dva do tri stupnja, odnosno sredinom dana će imati maksimalne vrijednosti između 34 i 37°C.

Sutra umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a poslijepodne lokalno uz pojavu neverina, osobito na zadarskom području. Puhati će umjereno do umjereno jako jugo koje će navečer biti u slabljenju i okretanju na umjeren sjeverozapadnjak. I dalje će biti vruće, a osobito će biti neugodna naredna noć, uz temperature zraka od 30 do 36°C.

I srijeda će biti dosta nestabilna pa se uz pretežno oblačno vrijeme lokalno očekuju pljuskovi i neverini. Zapuhati će slaba do umjerena bura s kojom će postupno u drugom dijelu dana doći i do osvježnja uz ugodne temperature zraka koje će se kretati između 20 i 28°C.

Od četvrtka pa do kraja tjedna tjedna prevladavati će stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme. Još u četvrtak puhati će umjereni vjetrovi sjevernih i sjeverozapadnih smjerova, a od petka vjetrovi stabilnog ljetnog vremena koji će pratiti kretanje sunca. Nakon niza vrućih dana i visokih temperature zraka slijedi za mnoge pravo olakšanje jer će se temperature zraka spustiti ispod 30 stupnjeva i kretati se između 18 i 28°C.

More ovih dana na cijelom Sredozemlju ima rekordno visoke temperature pa tako i a našem području sonde mjere vrlo visoke vrijednosti od 27 do 29°C. Ipak sa sjevernim vjetrovima koji će zapuhati od sredine tjedna i padom temperature zraka ove vrijednosti će biti u padu, osobito na već poznatim lokacijama na kojima bura topli površinski sloj odgura od obalne crte, a njega zamjeni onaj hladniji iz dubina. Na posebnom oprezu uz redovito praćenje prognoze bi trebali biti svi nautičari jer tijekom utorka i srijede postojati će šansa za lokalne neverine na moru.