Srpanj 31, 2023 1231

Do vikenda stabilno, a u danima Oluje jače pogoršanje vremena

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalni greben koji se sa zapada kontinenta pruža prema Jadranu na početku tjedna osigurao nam je stabilne ljetne vremenske prilike koje će u Dalmaciji prevladavati veći dio tjedna. Oslabljeni frontalni poremećaj koji će se sredinom tjedna premještati sjevernije u ovom dijelu zemlje neće ostaviti značajniji utjecaj na vrijeme. Drugo pogoršanje koji će nastupiti u danima vikenda ipak sa sobom, kako sada trenutno stoji u prognozama prognostičkih modela, donosi izraženiju promjenu vremena.

U ovakvom rasporedu baričkih sustava danas kao i narednih dana, točnije do petka, prevladavati će pretežno sunčano vrijeme. Nešto više naoblake zbog premještanja frontalnog poremećaja kroz kontinentalni dio zemlje te dio BiH biti će u drugom dijelu utorka kao i u prvom dijelu srijede.

U zaleđu danas ali narednih dana od sredine dana lokalno će doći do razvoja dnevne naoblake, osobito prema planinskim masivima.

Vjetar će do petak biti prevladavajućih stabilnih ljetnih smjerova, jugozapadnih i južnih dok će noću biti tiho ili slab burin koji će u noći na srijedu biti kratkotrajno pojačan zbog prolaza fronte.

Temperature zraka do srijede će biti u laganom porastu i nakon jutarnjih 23 porasti će sredinom dana do vrućih 33°C koliko će biti u srijedu, a kratkotrajno će popustiti u četvrtak kada će se kretati oko 30°C.

Jugo koje će zapuhati u petak i do kraja dana pojačati na umjereno do umjereno jako biti će uvod u jače pogoršanje vremena koje će nastupiti u prvom dijelu vikenda. Nakon pretežno sunčanog početka dana u drugom dijelu petka nastupiti će postupni porast naoblake, a u noći na subotu i u prvom dijelu dana jače pogoršanje praćeno neverama i grmljavinskim pljuskovima koji lokalno mogu biti i izraženiji. Poslijepodne i navečer glavnina sustava premjestiti će se južnije pa će oborine prestati uz raskidanje naoblake i sve više sunčanih sati kojima će obilovati i pretežno vedra nedjelja.

Jugo će u noći na subotu prolazom glavnine sustava oslabiti i okrenuti na sjeverozapadne i sjeverne smjerove, a vjetar povremeno pojačan može biti još samo za vrijeme nevera.

Osim promjenjivog vremena vikend frontalni sustav donosi i osvježenje temperatura zraka koje će se osjetno sniziti i nakon jutarnjih 20 tijekom dana porasti do ugodnih 23 do 25°C.
Obilje sunčanog vremena uz slabe vjetrove omogućilo je ponovno zagrijavanje površinskog sloja mora koje ima dosta visoku temperaturu od 27 do 29°C. Slične vrijednosti ili poneki stupanj i više za očekivati je veći dio tjedna, točnije do vikenda kada će zbog pogoršanja vjerovatno se sniziti za par stupnjeva ali i dalje će biti ugodno za kupanje.