Kolovoz 04, 2023 799

Prvi kolovoški vikend i obljetnica Oluje uz olujne vremenske (ne)prilike

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Vikend očekivano najavama od prethodnih dana donosi znatnu promjenu i pogoršanje vremena, ovoga puta i na jug zemlje koji je barem djelomično bilo pošteđeno učestalih prodora olujnih nevremena koje su se ovo ljeto zaredali u kontinentalnom dijelu zemlje.

Ciklona s frontalnim sustavom tijekom vikenda premještati će se preko Jadrana na jugoistok kontinenta pri čemu će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka.

U takvim okolnostima ostvaruju se idealni uvjeti za iniciranje jakih olujnih sustava koji osim kiše i grmljavinskih pljuskova lokalno mogu donijeti izraženo nevrijeme praćeno obilnom kišom, tučom te jakim vjetrom i pijavicama na moru zbog čega je sustav Metoalarma za danas izdao narančasto, drugo od tri najviša meteo upozorenja na opasne vremenske prilike.

Prvi dio petka na našem području donio je predfrontalnu pripremu pa uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme puše umjereno do umjereno jako jugo. Vruće je s temperaturama zraka koje su u odnosu na prethodne dane u prosjeku više i do 3 stupnja. U nastavku dana djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz umjereno do umjereno jako jugo. Navečer sa zapada nastupiti će jače naoblačenje, a ubrzo i dolazak grmljavinskih sustava koji za kratko vrijeme lokalno mogu donijeti obilne pljuskove, tuču i jak vjetar, a nije isključena i pojava pijavica na moru!

Prema trenutnim modelima glavnina nestabilnosti očekuje se iza 22-23h i to prvo u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije, a zatim će se nevrijeme širiti prema istoku i jugu. Prolazom sustava u večernjim satima jugo će naglo okrenuti na pojačan do jak sjeverozapadnjak koji će se u noći primiriti na slab do umjeren. Temperature zraka danas će veći dio dana biti dosta visoke uz dnevne maksimalce do 34°C, a navečer prolazom sustava spustiti će se do 20°C.

Prvi dio subote, osobito noć donijeti će premještanje sustava dalje na istok pa će se glavnina nevremena udaljiti od ovog područja ali i dalje uz pretežno oblačno vrijeme biti će povremene kiše i pljuskova. Tijekom dana promjenjivo vrijeme uz čestu izmjenu sunčanih i oblačnih perioda povremeno praćenih lokalnim pljuskovima i neverama, a navečer stabilnije uz nešto manju šansu za pljuskove. Umjeren do umjereno jak sjeverozapadnjak uz pritjecanje hladnijeg zraka osigurati će pad temperatura zraka u odnosu na danas i to do 10-tak stupnjeva koje će se kretati između 19 i 23°C.

Dosta promjenjivo će biti i tijekom nedjelje pa će uz djelomice sunčano vrijeme lokalno biti pojave pljuskova i neverina, osobito prema večeri i u noći na ponedjeljak. Slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak postupno će okrenuti na umjeren jugozapadnjak, navečer i umjereno jako jugo. Temperature zraka će biti ugodne i neznatno više u odnosu na subotu.

Mnogi će obzirom na loše vremenske (ne)prilike ovog vikenda izgubiti volju ili će ih spriječiti da uživaju u morskim radostima. Nautičare će pak nevrijeme natjerati da pronađu sigurne luke, a sve pozivamo da redovito prate vremensku prognozu i upozorenja službi.
Napiši poruku korisniku Darko Begić