Kolovoz 07, 2023 384

Od sutra povratak stabilnog i po temperaturama ugodno toplog ljetnog vremena

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vikend pogoršanje je očekivano najavama prognostičkih modela donijelo znatnu promjenu vremena koja je osim pada temperatura zraka za više od 10 stupnjeva natopilo ovo područje obilnim oborinama. Pokazuju to i podaci o akumuliranim oborinama sa automatskih meteoroloških postaja koje su izmjerile do jutros u prosjeku od 30 na jugu do čak 120 litara u Drnišu. U Vodicama i u Prvić Šepurini izmjerena je ista količina kiše od 70 litra po metru četvornome što je znatno više od rekorda za kolovoz koji je na ovom području do sada bio 42 litre kiše.

Plitko ciklonalno polje nad Jadranom se popunjava, a istodobno prema njemu jača greben anticiklone koji će u narednim danima osigurati stabilizaciju vremenskih prilika i povratak ljeta.
Nakon noćašnjeg i jutros je naše područje zahvatio neverin koji se u sjeverozapadnoj struji premještaju sa sjevera prema jugu. Nestabilno i promjenjivo vrijeme prevladavati će u većem dijelu dana, a od večeri i u noći uz jačanje bure nastupiti će raskidanje naoblake uz pretežno vedro vrijeme.

U ostatku tjedna polje srednjeg i malo povišenog tlaka osigurati će stabilne vremenske prilike uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Uz slabe do umjerene vjetrove zapadnih i sjeverozapadnih smjerova imati ćemo za doba godine ugodne temperature zraka koje će biti u rasponu od sutrašnjih prohladnih 15, odnosno od srijede 20, do maksimalno dnevnih 27 do 29°C. Tek u drugom dijelu vikenda pritjecanjem sve toplijeg zraka sa Sredozemlje maksimalne dnevne temperature zraka početi će prelaziti vrućih 30 stupnjeva što će biti uvod u ponovno topliji idući tjedan.

Promjena vremena nije bitno utjecala na temperature mora pa je ono sa trenutnim vrijednostima od 25 do 27 stupnjeva više nego ugodno za kupanje. Kako se u tjednu pred nama ne očekuju značajnije pogoršanje vremena temperature mora će uz obilje sunčanih sati biti slične ili neznatno više od trenutnih pa će svi oni koji su ove dane odabrali za godišnji odmor uživati u ljetnim radostima jer će biometeorološke prilike za većinu ljudi biti povoljne.

djelomob1.jpg