Kolovoz 14, 2023 460

Uz stabilno ljetno vrijeme ovog tjedna nastupa i postupan povratak vrućina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Blagdanski i tjedan produljenog vikenda tijekom kojeg mnogi koriste svoje godišnje odmore donijeti će nastavak stabilnog ljetnog vremena ali nakon perioda ugodnijih temperature zraka i povratak vrućina pa se neće ostvariti pučko vjerovanje da s blagdanom Velike Gospe ujedno i završava ljeto i ljetne žege.

Polje srednjeg i malo povišenog tlaka zraka, anticiklona, dominira nad većim dijelom Sredozemlja, pa tako i nad Jadranom. Na prednjoj strani ciklone koje se nalaze nad Atlantikom u narednim danima postupno će pristizati sve topliji zrak sa užarenog afričkog kontinenta.

U takvoj sinoptičkoj situaciji ovoga tjedna prevladavati će pretežno sunčano vrijeme, a nešto više naoblake će biti od sredine dana u zaleđu gdje će biti lokalno jačeg razvoja dnevne naoblake, osobito sutra i u srijedu te ponovno u danima vikenda. U poslijepodnevnim i predvečernjim satima visinsko strujanje donijeti će uobičajnu visoku i prozirnu naoblaku koja će biti ostatak olujnih dnevnih sustava nad Alpama i sjevernom Italijom.

Nautičari ovog tjedna će uživati u ljetnom rasporedu vjetrova koji će sredinom dana biti umjerene jakosti iz prevladavajućih zapadnih i jugozapadnih smjerova, a noću uz burin. To će osigurati bonacu u noćnim i jutranjim satima i tek nešto malo valovitije more od sredine dana i u ranim poslijepodnevnim satima koje ima ugodnu temperaturu od 26°C.

Temperature zraka početkom tjedna još će imati ugodne vrijednosti i kretati se između jutarnjih 23 i 25 do dnevnih 31 i 33°C. Maksimalne dnevne temperature zraka ovog tjedna očekuju se u srijedu kada će nakon jutarnjih 24 porasti do vrućih 35°C, a slične temperature ili za poneki stupanj manje zadržati će se i u ostatku tjedna.

djelomob1.jpg