Kolovoz 18, 2023 483

Vikend vruć uz mogućnost za poneki pljusak iz zaleđa

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalno polje nad Jadranom već duži period vremena podržava stabilne vremenske prilike pa nam dani prolaze uz pretežno sunčano vrijeme i slabe do umjerene vjetrove s mora. Temperature zraka imaju tendenciju laganog porasta ali još uvijek su za mnoge u podnošljivim granicama.

I u prvom dijelu petka prevladava pretežno vedro vrijeme, a temperature zraka nakon jutrošnjih 20-tak stupnjeva u porastu su prema vrijednostima od 35 ili po neki stupanj i više, osobito u zaleđu gdje će i danas od sredine dana doći do razvoja dnevne naoblake uz malu mogućnost za poneki slab pljusak na planinskim masivima.

Sutra nakon pretežno sunčanog jutra od sredine dana u zaleđu Dalmacije očekuje se ipak nešto jači razvoj dnevne naoblake koje će u poslijepodnevnim satima kulminirati u lokalno jača grmljavinska nevremena koja se u kasnim poslijepodnevnim satima mogu proširiti i do dijela obale, osobito na jug Šibensko-kninske županije i na šire splitsko područje. Večer će donijeti smirivanje i gašenje olujnih sustava u zaleđu pa će se na cijelom prostoru uz burin razvedriti. Vjetar će kao i prethodnih dana imati odlike stabilnog ljetnog vremena pa će nakon burina tijekom dana pratiti sunce i sredinom dana zapuhati kao slab do umjeren maestral koji neće donijeti dovoljnu količinu svježine s mora pa će temperature zraka i sutra biti visoke i nakon jutarnjih 25 sredinom dana dosegnuti vrijednosti od 35°C.

Nedjelja će također biti stabilna i odnosu na subotu slabog razvoja dnevne naoblake biti će samo lokalno u zaleđu, uglavnom na planinskim masivima. Uz noćni burin, a danju slab do umjeren maestral temperature zraka će i dalje biti dosta visoke uz maksimalne vrijednosti od 35°C.

Ljetnu žegu u danima vikenda najbolje je ublažiti boravkom na plaži i kupanju u moru koje ima ugodnu temperaturu od 25 do 26°C. Pri tome treba obratiti pozornost i na dalje visok ili vrlo visok UV indeks, osobito u terminu od 10 do 16h.

djelomob1.jpg