Kolovoz 21, 2023 338

Uz obilje sunca u prvom dijelu tjedna i dosta vruće uz novi ovoljetni toplinski val

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalni greben koji se sa sjeverozapada kontinenta pruža prema Jadranu stabilizirao je vrijeme ne samo na ovom području već i na većem dijelu Sredozemlja kojeg frontalni poremećaji zaobilaze u širokom luku. Stoga osim što su dani onako pravo ljetni i bogati sunčanim satima i temperature zraka ponovno su naglo porasle i mjestimice dosegnule vrijednosti i preko 40°C. Nažalost toplinski val stigao je i kod nas pa je vikend za nama donio i vrlo visoke temperature zraka koje su dosegnule vrijednosti od 37 do 39°C.

Pod utjecajem anticiklone slične vremenske prilike od prethodnih dana očekuje nas i ovog tjedna, pa će dani prolaziti uz obilje sunčanog ali i vrućeg vremena. Osobito vruće će biti u prvom dijelu tjedna, a od četvrtka toplinski val će postupno popuštati. Tako će danas, u utorak i srijedu nakon jutarnjih 26 do 29°C temperature zraka skočiti iznad 35, a lokalno dosegnuti i 37°C. Od četvrtka pa prema vikendu slijedi postupni povratak u višegodišnje prosjeke i ugodnije temperature zraka koje će se kretati od 25 do 30°C.

Stabilno vrijeme narednih dana pratiti će i slab do umjeren vjetar dnevne cirkulacije – ujutro burin, a danju maestral ili jugozapadnjak. U danima vikenda sve više će biti i juga, osobito od nedjelje.

Osvježenje u ove sparne dane mnogi će potražiti u moru koje ima ugodnu temperaturu za kupanje od 24 do 27°C. Obzirom da se u tjednu pred nama ne očekuje bitnija promjena vremena temperature mora uz obilje sunčanih sati neće imati veću promjenu. Iako se polako približavamo klimatološkoj jeseni UV indeks je i dalje visok ili vrlo visok, osobito sredinom dana pa se preporuča ne izlaganje na suncu ili adekvatna zaštita.

djelomob1.jpg