Kolovoz 25, 2023 1152

Prije znatne promjene vremena vikend stabilan i vruć

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Treći ovoljetni toplinski val, ujedno i najizraženiji, ušao je u svoj sedmi dan i kao da nema namjeru da prestane. Prognostički modeli to za dane vikenda i potvrđuju, a znatna promjena vremena koja se očekuje u prvoj polovici narednog tjedna napokon će otpuhati vrućine sa ovih prostora.
 
Pod utjecajem anticiklonalnog polja zadnji vikend klimatološkog ljeta obilježiti će vedro vrijeme i pasje vrućine uz visoku vlažnost zraka. Kako će vjetra tijekom petka i subote biti na kapaljku mnogi će doslovno disati na škrge, a visoke noćne temperature zraka spriječiti će kvalitetan san i odmor.
 
Tijekom petka prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz slabe vjetrove s mora koji neće imati snagu donijeti znatnije osvježenje pa će dnevna temperatura zraka uz visoku relativnu vlažnost sredinom dana dosegnuti vrijednosti od 35 i više stupnjeva.
 
Noć na subotu kao i prethodne biti će sparna uz temperaturu koja će uz obalu kretati oko 28, dok će svježije biti u kotlinama zaleđa gdje se može spustiti do ugodnih 20 stupnjeva. Danju pretežno vedro i gotovo tiho uz temperature zraka koje će biti slične onima od prethodnih dana.
 
U nedjelju će postupno približavanje pogoršanje vremena obilježiti pad tlaka zraka i jugo koje će zapuhati od sredine dana i prema večeri postupno jačati na umjereno jako. Veći dio nedjelje prevladavati će pretežno sunčano vrijeme, a prema i tijekom večeri nebo će prekriti djelomična naoblaka. Vrućina uz slične temperature zraka ali i manje sparno vrijeme ostavljati će i dalje dojam izuzetno teškog vremena.
 
More je pod utjecajem visokih temperatura zraka, dosta sunčanih sati i slabog vjetra ponovno dosegnulo ekstremno visoku temperaturu koja se kreće između 27 i 28 stupnjeva. Slične temperature imati će i u danima vikenda u kojem će zasigurno mnogi još jednom prije najavljenog pogoršanja vremena otići na plaže i time sa nižim temperaturama zraka u idućem tjednu zatvoriti ovogodišnju sezonu kupanja.

Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Kolovoz 2023 12:53
djelomob1.jpg