Rujan 01, 2023 640

Prvi klimatološki jesenski vikend donosi povratak ljetnog vremena

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Sa današnjim danom u klimatološkom smislu pozdravljamo se sa ljetom i ulazimo u jesensko vremensko razdoblje koje neće obilježiti nestabilnosti od prethodnih dana već uz dosta sunčanih perioda i postupni povratak ljetnih temperatura zraka.

Ciklona koja je prekinula niz vrućih dana i lokalno donijela za doba godine solidne oborine polako slabi, a na njezino mjesto uz porast tlaka zraka jača polje anticiklone.

U takvim okolnostima od danas će nastupiti postupna stabilizacija vremena pa će današnji dan i vikend biti obilježen sa dosta sunčanih sati i za dana u dan sve više temperature zraka.

U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz tek malu mogućnost za još poneki zalutali pljusak. Puhati će slab vjetar promjenjivih smjerova ili će biti gotovo pa tiho, a temperature zraka sredinom dana dosegnuti će vrijednosti između 27 i 29°C dok će se navečer spustiti na ugodna 22°C.

Subota će također biti pretežno sunčana ali na moru uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar dok će u zaleđu vjetar biti uglavnom slabih sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka nakon jutarnjih 19 do 20, a u zaleđu i do 11 stupnjeva, sredinom dana doći će do 30-tak stupnjeva.

Oslabljeni frontalni sustav koji neće bitnije utjecati na vrijeme u Dalmaciji tijekom nedjelje donijeti će porast visoke koprenaste i prozirne naoblake, osobito u drugom dijelu dana. I vjetar će u odnosu na prethodne dane pojačati pa će od sredine dana na moru zapuhati umjeren do umjereno jak sjeverozapadnjak koji će podignuti i valovitost mora. Temperature zraka imati će dalji trend porasta pa će nakon jutarnjih 20 sredinom dana prijeći prag vrućine i dosegnuti vrijednosti i do 32°C.

Ovotjedno pogoršanje vremena ipak je ostavilo traga na temperaturi mora koja se u prosjeku i zavisno o lokaciji snizila od 3 do 5 stupnjeva. Obzirom da su početkom tjedna temperature mora bile izraziti visoke i gotovo dosegnule maksimalne ikad zabilježene vrijednosti od 29 stupnjeva današnje nakon rashlađivanja i dalje su više nego ugodne za kupanje, a takve će i ostati tijekom vikenda jer vremenske prilike i obilje sunca ići tome u prilog.

djelomob1.jpg