Rujan 08, 2023 762

Vikend ljetnih vremenskih prilika uz ugodno toplo more

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalni greben koji se sa sjevera kontinenta pruža prema Jadranu veći dio tjedna podržava stabilne vremenske prilike uz pretežno vedro vrijeme. Stacionarna ciklona koja je prije nekoliko dana napravila veliku štetu i donijela obilne oborine Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj polako se sa srednjeg Sredozemlja premješta prema obalama Libije pa će njezin utjecaj na vrijeme kod nas ponajprije u obliku pojačane bure, a na južnom Jadranu uz povremenu naoblaku i poneki izolirani pljusak oslabiti.

U takvoj sinoptičkoj situaciji vikend pred nama će biti posve ljetni pa se uz pretežno vedro vrijeme očekuju i visoke dnevne temperature zraka koje će dosegnuti granicu vrućine, odnosno 30 stupnjeva.

Petak je započeo uz pretežno vedro i gotovo tiho vrijeme. Nakon jutarnjih 20 do 22°C sredinom dana temperature zraka su porasle do 30°C. U nastavku dana prevladavati će pretežno vedro vrijeme uz maestral, navečer tiho ili uz slab burin. Temperature zraka će porasti do maksimalnih 30 do 32°C, a noću se spustiti do ugodnih 22 do 24°C.

I tijekom subote i nedjelje očekuje se vedro vrijeme uz vjetrove stabilnog ljetnog vremena koji će pratiti kretanje sunca, a navečer okrenuti na slab burin. Obilje sunčanog vremena osim visokih dnevnih temperatura zraka koje će biti slične prethodnim danima osigurati će podizanje temperatura mora koje su se početkom tjedna opasno spustile na vrijednosti od samo 19°C. Prestankom bure i okretanjem vjetra na smjerove sa mora topla površinska masa mora vratila se uz obalu pa su trenutne temperature od 23 do 24°C sasvim ugodne za kupanje.

Očekivano sa jeseni polako se smanjuje i visina UV zračenja koji sredinom dana ima umjeren ili visok indeks što ne treba zanemariti i ako ste duži period izloženi na suncu onda se i adekvatno zaštitite.

djelomob1.jpg