Rujan 11, 2023 1237

Nakon vrućeg početka od sredine tjedna bablje ljeto i ugodnije temperature zraka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalni greben koji se sa sjeveroistoka Europe proteže sve do Jadrana u danima vikenda donio nam je pravo ljetno vrijeme uz pretežno vedro nebo i visoke dnevne temperature zraka koje su prelazile 30 stupnjeva. U tjednu pred nama greben će malo oslabiti, a prolazi frontalnih sustava malo sjevernije od nas neće bitnije narušiti stabilne vremenske prilike.

Tjedan je započeo uz pretežno vedro vrijeme koje će prevladavati i u ostatku dana. Vjetar je sasvim slab, a od sredine dana zapuhati će slabi vjetrovi sa mora prevladavajućih jugozapadnih do sjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka za doba godine i danas će biti dosta visoke pa će prevladavati vruće vrijeme uz maksimalce koje će dosegnuti ili prijeći 30°C.

Slične vremenske prilike prevladavati će i sutra uz iznimku što će prema večeri doći do porasta visoke naoblake koja će biti uvod u pogoršanje vremena koje će glavninom zaobići Dalmaciju.

Zbog njega će tijekom srijede i četvrtka prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz dosta visoke i srednje naoblake, a na krajnjem sjeveru Dalmacije nije isključena mogućnost za poneki pljusak ili neverin. Uz slabo jugo i jugozapadnjak temperature zraka će biti slične ili neznatno niže u odnosu na početak tjedna, odnosno kretati će se od 21 do 28°C.

Lagani trend snižavanja temperatura zraka koje će se polako približavati višegodišnjim prosjecima uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme obilježiti će dane od petka do nedjelje. Iako će tlak zraka imati malo povišene vrijednosti lokalno će i dalje postojati mala šansa za poneki izolirani pljusak ili neverin. Uz slabe vjetrove promjenjivih smjerova temperature zraka će imati dnevni hod od jutarnjih 19 do maksimalno dnevnih 27°C.

More je dalje ugodno za kupanje i ima prosječnu temperaturu između 23 i 25°C. Kako se u tjednu pred nama ne očekuje značajnija promjena vremena, prvenstveno bura koja zamiješa njegove slojeve, sezona kupanja za mnoge još neće biti završena. Pri kupanju i boravku na otvorenom treba obratiti pažnju na UV zračenje koje tijekom dana ima indeks između 6 i 7 pa se i dalje ne preporuča dugotrajno izlaganje na suncu, osobito u terminu između 10 i 16h.

djelomob1.jpg