Rujan 18, 2023 1819

Vremenske neprilike ovog tjedna podsjetiti će nas da i kalendarski ulazimo u jesen

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U tjednu pred nama nakon klimatološkog i kalendarski ulazimo u jesen čime se opraštamo od ljeta ali i ne posve od ljetnih vremenskih prilika, osobito po pitanju temperature zraka. Ipak nakon razdoblja stabilnijeg vremena pred nama su čak dva ovotjedna pogoršanja vremena koja prema rasporedu nastupaju već sutra, odnosno izraženije u danima vikenda.

Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje, a po visini pristiže manja količina vlažnog i nestabilnog zraka. U takvim okolnostima jutros prevladava djelomice sunčano i sparno vrijeme koje karakteriziraju temperature zraka od 25 do 28°C i visoka vlažnost koja se lokalno penje i preko 70%. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike uz djelomice sunčano vrijeme i slab vjetar južnih smjerova. Uz visoku vlažnost zraka koja će dodatno podignuti indeks topline temperature zraka sredinom dana kretati će se između 28 i 30°C, a noću se spustiti do 22-23°C.

Sutra u drugom dijelu dana preko nas se očekuje premještanje sustava koji će lokalno donijeti povremenu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove. Uz slabe vjetrove jugozapadnih i južnih smjerova temperature zraka biti će bez veće promjene. U srijedu će se vrijeme prolazno smiriti pa će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove promjenjivih ili sjeverozapadnih smjerova koji neće donijeti znatnije osvježenje pa će temperature zraka imati dnevni hod sličan prethodnim danima.

Prve naznake postupne promjena vremena početi će se osjećati u četvrtak kada će od sredine dana zapuhati slabo do umjereno jugo i oštro koje će prema kraju dana jačati na umjereno do umjereno jako, a sa južinom biti će i sve više naoblake. U petak uz djelomice sunčano vrijeme jugo će dodatno pojačati, osobito na moru. Temperature zraka i dalje ugodne sa vrlo malim dnevnim hodom od 23 do 27°C.

U danima vikenda dolazi izraženija promjena vremena koja će se svojom glavninom preko ovog područja premjestiti se u noći sa subote na nedjelju kada lokalno može biti izraženijeg nevremena praćenog grmljavinom i obilnijim oborinama. Sustav će se vrlo brzo premještati prema istoku pa se u drugom dijelu nedjelje uz prestanak oborina očekuje i sve više sunčanih perioda. Pojačano jugo će u noći na nedjelju oslabiti i prolazom sustava okrenuti na slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak koja neće donijeti znatnije osvježenje pa će temperature zraka tek neznatno se sniziti i kretati se između jutarnjih 21 i maksimalno dnevnih 28°C.

More i dalje na većem dijelu Jadrana ima ugodnu temperaturu za kupanje koja se na njegovom srednjem dijelu kreće između 23 i 25°C. Kako će se razdoblje stabilnog vremena ovog tjedna narušiti sa dvije promjene vremena očekuje se da će njegova temperatura, osobito u danima vikenda malo se sniziti.

djelomob1.jpg