Rujan 22, 2023 1476

Kišni vikend lokalno će donijeti i obilnije oborine

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Dolina s frontalnim sustavom koja se sa sjeverozapada kontinenta približava Jadranu u danima vikenda donosi nam izraženiju promjenu vremenu koja će biti praćena kišom i pljuskovima, a lokalno uz neverine može pasti i veća količina oborine. Na to upozorava i sustav Meteoalarma pa je za sutra izdano visoko narančasto meteorološko upozorenje i to prvenstveno na mogućnost lokalno obilnijih oborina koje bi mogle biti i više od 90 litara po metru četvornome!

Promjena vremena nastupila je već danas postupnim jačanjem juga koje na otvorenom moru puše preko 50km/h što je podiglo i njegovu valovitost. Uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme na krajnjem sjeveru zaleđa bilo je i pojave sasvim slabe kiše. Temperature zraka uz južinu su visoke i ujednačene na cijelom prostoru Šibensko-kninske županije i kreću se u prosjeku između 25 i 29°C. U nastavku dana pratiti će nas slične vremenske prilike, a uz jačanje naoblake u večernjim satima lokalno se očekuje i slaba kiša koja će biti učestalija i oborinski izdašnija u noći na subotu. Uz umjereno do umjereno jako, a na moru i jako jugo temperature zraka biti će bez veće promjene.

Glavnina pogoršanja vremena nastupiti će sutra kada će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove u kojima za kratko vrijeme može pasti i veća količina oborine. Najobilnije oborine prema zadnjim prognozama trebale bi nastupiti na našem području od sredine jutra pa do kasnih poslijepodnevnih i večernjih sati kada bi trebao nastupiti kratkotrajni predah prije novog oborinskog vala koji se očekuje tijekom nedjelje. Jugo će u noći postupno oslabiti te danju okrenuti na slabe do umjerene vjetrove promjenjivih smjerova koji za vrijeme neverina kratkotrajno i lokalno mogu biti i pojačani. Temperature zraka će se sniziti i biti u rasponu između 19 i 22°C.

I nedjelja će biti dosta promjenjiva ali veće oborine se ne očekuju. Uz čestu izmjenu oblačnih i sunčanih perioda kiša će se uglavnom držati otvorenog mora i otoka gdje će biti i pojave neverina, osobito u prvom dijelu dana dok će u drugom na cijelom području biti dosta stabilnije uz sve više sunčanih perioda. Zapuhati će umjereno jaka do jaka bura koja će prema večeri biti u slabljenju. Temperature zraka neznatno niže u odnosu na subotu uz dnevni hod od jutarnjih 18 do maksimalno dnevnih 20°C.