Rujan 29, 2023 1269

Rujan završava sa stabilnim i vrućim vikendom

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Polje visokog tlaka zraka koje prekriva veći dio Europe blokiralo je prodore nestabilnog i vlažnog zraka sa Atlantika i uz obilje sunčanog vremena donijelo nam na samom kraju rujna prave ljetne vremenske prilike, a podsjetnik da smo ušli u jesen su tek nešto svježija jutra i sve kraći dani.

Stabilne vremenske prilike i vruće vrijeme nastaviti će se u danima vikenda, a prolaz oslabljenog frontalnog poremećaja dosta sjevernije od Jadrana gotovo da se neće niti osjetiti. U takvim okolnostima tijekom petka te u danima vikenda prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz tek nešto više naoblake u drugom dijelu subote te u noći na nedjelju. Vjetar će danas i sutra u većem dijelu dana biti sasvim slab i uglavnom sjevernih i sjeverozapadnih smjerova, a sutra navečer i tijekom nedjelje kao rezultat prolaza sustava dosta sjevernije od nas zapuhati će prolazno pojačana bura i sjeverozapadnjak koja će prema večeri i u noći na ponedjeljak oslabiti na slabu do umjerenu.

Temperature zraka za doba godine, osobito maksimalne dnevne, biti će dosta visoke i iznadprosječne pa će u svim krajevima prevladavati gotovo vruće vrijeme. Dnevni hod temperatura zraka tijekom narednih dana uz obalu će se kretati između 18 i 30, a u zaleđu od 11 do 27°C što će vjerojatno ponukati neke da osvježenje pronađu u još ugodno toplom moru koje ima temperaturu na našem području između 22 i 24°C.

Stabilne vremenske prilike i malo ugodnije temperature zraka nastaviti će se i na početku novog tjedna što će mnogi iskoristiti za obavljanje radova u polju i berbu grožđa koja je ovih dana u punom zamahu.