Travanj 02, 2018 3444 zagorje.com Marko J.M.

Održan 18. Vodički festival žudija: 10.000 ljudi na prekrasnom vremenu u Mariji Bistrici uživali u bogatstvu hrvatske pansionske baštine

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Bogati program na Uskrsni ponedjeljak u Mariji Bistrici, u Crkvi na otvorenom počeo je svetom misom, koju je predslavio biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, a pjesmom pratila Klapa Bistrica. – prenosimo s portala zagorje.com

Nakon mise na trgu Pape Ivana Pavla II Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju, a nakon toga uslijedio je povratak sudionika na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, gdje je tradicionalno najprije održana smotra žudija i sajam, a točno u podne započeo je sam 18. vodički festival žudija.

Predstavile su se 34 župe, sa više od 850 sudionika, a festival je imao i međunarodni karakter.

WhatsApp_Image_2018-04-02_at_20.59.222.jpeg

Naime, prije samog programa gosti iz Slovenije, iz Škofje Loke, prikazali su dio uprizorenja iz svog poznatog stoljetnog ''Škofjeloškog pasijona'' koji je od nedavno upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Također, nastupila je i župa sv. Mihovila iz Vareša u BiH. Sam program festivala otvorili su domaćini, članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica, predstavivši Župu Uznesenja BDM Marija Bistrica.

Uz brojne dalmatinske župe, nastupili su i još jedni Zagorcu. Župu sv. Ane Lobor, predstavljali su članovi Viteškog društva sv. Križa iz Lobora.

WhatsApp_Image_2018-04-02_at_20.59.221.jpeg

Upravo će Lobor biti slijedeći kontinentalni domaćin ovog festivala i to 24. po redu, 2024. godine. Na kraju programa uslijedila je primopredaja prijelazne statue Vodičkog Festivala Žudija budućim domaćinima, župi sv. Mihovila - Oklaj, Promina.

djelomob1.jpg