Travanj 03, 2018 3324

Završena manifestacija 10 Uskrsnih Dana u Vodicama 2018

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Završena je manifestacija „10 Uskrsnih Dana u Vodicama" koja ima za cilj prezentirati bogatstvo vodičke tradicije, sa svim liturgijskim slavljima, pobožnostima, napjevima, te sa „Vodičkim Žudijima" kao zaštitnim znakom postaje jedan od najvažnijih događanja u vrijeme Uskrsa, ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.

127785161848867a9829669ac4b09085_XL.jpg


Vodice, kao jedinstvena turistička destinacija, imaju čast, ali i obavezu njegovati ovu lijepu tradiciju i sve što je uz nju vezano, a sve u cilju prepoznatljivosti i originalnosti, te polako, ali sigurno, postaju centar pasionske baštine u Hrvata.
Manifestacija „10 Uskrsnih dana u Vodicama" i ove je godine bila izrazito bogata događanjima, posjećena i iznimno medijski popraćena.

U ime organizatora manifestacije „10 Uskrsnih Dana U Vodicama", Župe Vodice i Vodičkih Žudija Marko Juričev Martinčev javno se zahvalio svima koji su doprinjeli da se manifestacija uspješno održi. Njegovu zahvalu pročitajte ispod.

26134676627_8d6ff30314_b.jpg

Zahvala u ime organizatora, Vodičkih Žudija i župe Vodice ide, prvenstveno dragom Bogu, a zatim i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji svih događanja. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u liturgijskim i kulturnim događanjima, druženjima i radionicama i na taj način pokazali da im je itekako stalo do očuvanja iznimno vrijedne tradicijske baštine i kulture proizašle iz stoljetne vjere.

P1000058.JPG

Kroz proteklih 10 dana organizirano je druženje svih generacija Vodičkih Žudija, koji su sudjelovali na svetoj misi za sve pokojne članove družbe, a nakon toga na zajedničkom druženju.

Vodički Žudiji sudjelovali su u imotskoj „Muci", skazanju koje se održava svake godine na Cvjetnicu. Radionica „Kako se misi vodiška karitula i kroji žudijska kapa" okupila je oko 200 djece na trgu dr. Franje Tuđmana, a koncert župnog zbora iz Murtera u župnoj crkvi Našašća Sv. Križa uveličao je sam početak Velikog tjedna.

Gradska knjižnica Vodice ugostila je izložbu fotografija Gojke Skorić - Pelajić i promociju video spota klape Bunari u kojem izvode vodičke pučke napjeve Velikog tjedna. Kulturni Centar Vodice bio je mjesto održavanja korizmenog koncerta pod nazivom „Gledaj, On te gleda!" s kojim smo ušli u Sveto trodnevlje.Nakon vrhunca kršćanske vjere, liturgijskih obreda i pobožnosti održanih na Veliki Četvrtak, Veliki Petak i Veliku Subotu radosno smo proslavili najveći kršćanski blagdan, Uskrs i to međusobnim čestitanjem u župnikovoj kući, kod naših časnih sestara franjevki, pjevanjem pjesama, kao i uskršnjim turnirom u tucanju jaja.

Zadnji dan manifestacije održan je 18. po redu „Vodički festival Žudija" u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Na festivalu su sudjelovale 33 župe sa svojim čuvarima i pjevačima, a pratilo ga je oko 10.000 posjetitelja.

P1000273.JPG

Hvala svim generacijama družbe Vodičkih Žudija, Moto klubu „Okit" na ustupanju svojih prostorija, Omeru Redžepoviću na pripremanju večere, našim imotskim Žudijima na prijateljstvu, Kulturnoj udruzi „Vodiške Perlice" na čelu sa gđom. Tatjanom Roca za osmišljavanje radionice o izradi vodiške karitule i žudijske kape, Josipu Mateši - Joli na ustrajnoj i nesebičnoj pomoći, učiteljicama prvih i trećih razreda O.Š. Vodice, tetama predškolaca dječjeg vrtića „Tamaris", udruzi „Daj 5 od srca", župnom zboru „Sv. Mihovil" iz Murtera na koncertu, Gradskoj knjižnici Vodice sa ravnateljicom Sanjom Radin-Mačukat na višegodišnjoj uspješnoj suradnji, Gojki Skorić - Pelajić, klapi Bunari, Kulturnom Centru Vodice na ustupanju svojih prostorija, te izvođačima VIS „David", Matiji Čirjak i Alenu Pračiću - Aronu, te Zajednici Hrvata iz BiH Šibensko - kninske županije. Hvala gradonačelnici Grada Vodica gđi. Nelki Tomić na financijskoj pomoći kao i svima ostalima koji su financijski ili materijalno pomogli djelovanje ove stoljetne vodičke družbe.

P1000518.JPG

Hvala ovogodišnjim domaćinima „Vodičkog festivala Žudija", Udruzi kuburaša iz Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Zaista je festival u Mariji Bistrici bio kruna svih dosadašnjih festivala, te je, osim što je dosada imao epitet međudržavnog, postao i međunarodni.

Hvala i našem portalu Info Vodice na redovitom praćenju i izvještavanju sa svih događanja, kao i svim medijima koji su na kvalitetan i profesionalan način popratili ovu manifestaciju, a to su prvenstveno Hrvatska Radio Televizija, Laudato TV i Hrvatski katolički radio. Zatim Nova TV, RTL, Radio Šibenik, Radio Ritam, Radio Marija, Radio Mir, Radio Dalmacija, Radio Knin te ostali brojni Internet portali.

P1000574_Custom.JPG

Hvala manifestaciji „Dani kršćanske kulture" što već nekoliko godina uvrštava neka od naših događanja u svoj raspored. Naposljetku, hvala redatelju „Vodičkog festivala Žudija" i idejnom začetniku manifestacije „10 Uskrsnih Dana u Vodicama", akademskom snimatelji Šimi Strikomanu, koji je već godinama uz Vodičke Žudije u svim njihovim projektima.

Na kraju možemo kazati kako proslava najvećeg kršćanskog blagdana u župi Vodice zaista svjedoči o tradiciji proizašloj iz stoljetne vjere vodičkog puka, koji ustrajno čuva jedinstvene pasionske običaje želeći probuditi u srcu svakog vjernika vjeru u Krista Uskrsloga.
Nama preostaje i dalje ustrajno, svojim životima, radom i zalaganjem svjedočiti vjeru u Krista Uskrsloga!

Poslijednja izmjena dana Utorak, 03 Travanj 2018 14:37
djelomob1.jpg