Travanj 20, 2018 2835

Saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev inicirala tematsku sjednicu na temu ''Prevladavanje razvojnih ograničenja brdsko-planinskih područja i ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske''

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev-Martinčev organizirala je u Hrvatskome saboru tematsku sjednicu na temu ''Prevladavanje razvojnih ograničenja brdsko-planinskih područja i ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske''.


Posebno je istaknula probleme Dalmatinske zagore i grada Drniša. Dalmatinska zagora je 2011. brojila preko 143.000 stanovnika, a do 2016. ih se odselilo preko 26.000, stoga to područje zaslužuje posebne mjere i programe razvoja. Također je iznijela probleme koje ima grad Drniš koji prema određenim kriterijima spada u kategoriju razvijenih i time gubi pojedine pomoći koje još uvijek treba taj grad. Na području grada nalaze se i zaštićeni dijelovi prirode i Gradu Drnišu je neophodno prepustiti dio sredstava uprihodovanih prodajom ulaznica u Nacionalni park Krka koji bi oni uložili strogo namjenski za projekte zaštite prirode, pročišćavanje otpadnih voda ili pak održavanje čistoće naselja.

Uz članove Odbora bili su prisutni i drugi zainteresirani saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te predstavnici Udruge gradova i Udruge općina. Fokus rasprave bio je posvećen mjerama i aktivnostima za jačanje konkurentnosti i gospodarskog razvoja brdsko - planinskih i potpomognutih područja te poticanju ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.
Predstavnici Udruge općina i Udruge gradova, gradonačelnici i načelnici općina, iznijeli su poteškoće sa kojima se susreću te ponudili rješenja kako bi se operativno unaprijedio zakonodavni okvir koji pokriva ova specifična područja.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac predstavio je daljnje korake kojima se želi osigurati podloga za jačanje razvojnih potencijala brdsko-planinskih i potpomognutih područja, uzimajući pritom specifičnosti mikro lokacija. Očekuje se i donošenje Zakona o potpomognutim područjima i novog Zakona o brdsko-planinskim područjima. Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković izdvojila je, u raspravi, izradu Intervencijskih planova tj. operativnih programa za revitalizaciju pojedinih područja Hrvatske, posebno naglasivši operativni program za Dalmatinsku zagoru.

Predsjednica Odbora Branka Juričev-Martinčev pozdravila je nove mjere kojima će se pomoći Dalmatinskoj zagori i apelirala na Ministarstvo da se što skorije krene s konkretnim programima i aktivnostima poticanja regionalnog razvoja onih krajeva Hrvatske koji trebaju i zaslužuju pomoć. Dalmatinska zagora unatoč ograničenjima, ima veliki potencijal rasta i razvoja. Dosadašnje izravne kapitalne potpore očito same nisu dovoljne već su potrebne nove poticajne mjere za demografsku obnovu , gospodarski rast i održivi razvitak ovih specifičnih područja.

djelomob1.jpg