Travanj 21, 2018 4675

Biciklijada „MALA BRNISTRA“: Za djecu s disleksijom i drugim govorno jezičnim poteškoćama

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gradska knjižnica Vodice zajedno sa Biciklističkim klubom „Orlovim krugom" i „Karikom – bike toursom" organizirali su danas popodne biciklijadu „MALA BRNISTRA" koja je startala ispred Gradske knjižnice Vodice, a sve s ciljem informiranja, educiranja i prije svega osvješćivanja javnosti o problemima i potrebama djece s teškoćama čitanja i disleksijom te upozoriti na važnost pravilnog razvoja govora za djetetov život te ulogu koju redovito čitanje od najranije dobi ima u razvoju govorno-jezičnih sposobnosti.


Biciklijada se vozila od Gradske knjižnice Vodice, preko Obale Vladimira Nazora, zatim Obale Matice hrvatske, Obale Juričev Ive Cota, Ulicom Ante Poljička, Pamuković Kamila, preko Trga kneza Branimira, kroz Ulicu Ive Čače, preko Šetališta Miše Sladoljeva (plaža Punta) i natrag na Obalu Vladimira Nazora do cilja ispred Gradske knjižnice Vodice.

Nakon toga održane su i kratke utrke u četiri kategorije.

U prvoj kategoriji (predškolci od 5 do 6 godina) pobijedila je Maša Šprljan, drugo mjesto osvojila je Vita Lasan, a treće Josip Kralj.

U drugoj kategoriji (učenici prvih i drugih razreda, od 6 do 8 godina) pobijedio je Tonko Minčić, drugo mjesto osvojio je Šimun Storić, a treće Andi Relja.

U trećoj kategoriji ( učenici trećih i četvrtih razreda, od 8 do 10 godina) najbolji je bio Mate Sladoljev, drugo mjesto osvojio je Roko Juričev - Barbin, a treće Toni Marinčić.

U najstarijoj kategoriji (učenici petih i šestih razreda, od 10 do 12 godina) najbolji je bio Roko Jozić, Astrid Sulejmani osvojio je drugo mjesto, a treće Andrija Bertić.

Osim trke za djecu organiziran je „poligon" i prigodno predavanje o „sigurnosti u prometu".

P1100005.JPG

- Gradska knjižnica Vodice u sklopu svog projekta „Brnistra", koji se provodi od 2015. godine, na neki je način preteča nacionalne Kampanje „ I JA ŽELIM ČITATI" koje organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2016. godine. Cilj našeg projekta je u skladu s ciljevima Kampanje kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.Istraživanjem, koje je provedeno na ispitanicima predškolskog uzrasta na području Grada Vodica, utvrđen je visok postotak teškoća jezično-govornog razvoja. Procijenjeno je da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju.

Važno je istaknuti kako je rano dijagnosticiranje i preveniranje jezično-govornih teškoća od presudne važnosti, jer svaki drugi odnos prema ovoj poteškoći mogao bi dovesti do velikih posljedica za pojedinca. Teškoće čitanja, pisanja, govora i komunikacije mogu dovesti i do odustajanja od učenja kao i negativnog utjecaja na sva životna područja.

Namjera je promijeniti ovakvo stanje i skrenuti pozornost na sve dionike u društvu, kako bi našim najmlađima pomogli kroz kvalitetne programe i aktivnosti usmjerene na uklanjanje teškoća jezično-govornog razvoja. Štoviše, kao zajednica želimo im osigurati logopedsku podršku od najranije dobi. Poručili su iz Gradske knjižnice Vodice te zahvalili djeci na sudjelovanju!

- Veliko hvala dečkima i curama iz biciklističkog kluba „Orlov krug", (bivšem predsjedniku Ivici Mesariću i novom Antoniju Barišiću, Fržopovima,...) kojima je ovo samo jedna od triju biciklijada koje organiziraju unutar svega petnaestak dana, Ivanu Cukrovu iz „Karike", logopedinji Romani Mačukat i svim prometnim policajcima (i pročelniku Ediju Pervanu) koji su osiguravali događaj i pomogli da on prođe u savršenom redu. Važno je napomenuti i da nitko od djece nije ozlijeđen, mada je bila žestoka borba za što bolji plasman. Vidimo se i iduće godine! – zaključili su iz Gradske knjižnice Vodice

Cijelu fotogaleriju pogledajte na ovom linku

djelomob1.jpg