Svibanj 02, 2018 5127

Svečana sjednica uoči blagdana sv. Jeline: Dodijeljene nagrade vodičkim laureatima

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Večeras je u Kulturnom centru Vodice održana svečanost povodom Dana grada Vodica. Svečanosti su pored domaćina nazočili župan šibensko – kninski Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, predstavnici susjednih općina, gradova, županijskih ustanova, vodičkih gradskih poduzeća i udruga, brojni drugi ugledni gosti kao i građani Vodica.

Predsjednik Gradskog vijeća Marin Mikšić otvorio je svečanu sjednicu riječima

- Iza nas je nepuna godina dana rada Gradskog vijeća u kojoj smo rješavali započete projekte i pokrenuli nove, a to se prvenstveno odnosi na izgradnju novog dječjeg vrtića koji će podignuti kvalitetu života na jednu višu razinu. Također, radimo i na jednom prijeko potrebnom projektu na zadovoljstvo svih nas, a to je izgradnja sportske dvorane jer Vodice su sportski i turistički grad – rekao je Marin Mikšić, predsjednik gradskog vijeća te još jednom naglasio kako sa svim vijećnicima želi imati konstruktivan i suradnički odnos na dobrobit našeg Grada

Velike čestitke laureatima koji su dio svog života utkali u udruge koje ovaj Grad čine Gradom uputila je i gradonačelnica Nelka Tomić

P1001957.JPG

- To su ljudi bez kojih naš grad ne bi mogao rasti i razvijati se. Također, hvala svim našim sugrađanima koji su svojim radom unaprijedili i unapređuju naš grad. Danas sam na ovoj bini prvi put kao gradonačelnica, što je za mene velika čast, ali i odgovornost koju ću se truditi i opravdati.

Pokrenuli smo nove projekte koji su od iznimne važnosti za poboljšanje kvalitete života naših sugrađana i ugodan boravak naših turista. To se prije svega odnosi početak druge faze projekta sustava odvodnje s kanalizacijskim priključcima do svake kuće, od čega će većina sredstava biti financirana iz EU fondova, dok će naše građane koštati samo 7% iznosa.

Tu bi još spomenula sanaciju odlagališta otpada Leć, početak izgradnje novog dječjeg vrtića, ulaganje u gradske kulturne i sportske udruge, socijalne programe, radovi na uređenju sistema oborinskih voda i ulaganje u otok Prvić i zaleđe – rekla je gradonačelnica Nelka Tomić te naglasila da ima dosta posla kako bi se iskoristili svi vodički potencijali

P1001930.JPG

„Vodice su naš turistički biser, pionir turizma u Šibensko-kninskoj županiji i šire, a vodička gostoljubivost nadaleko je poznata. Iz godine u godinu ovdje se obaraju turistički rekordi. Županija pruža podršku i daje vjetar u leđa svakom vodičkom dobrom projektu. Moram se pohvaliti izvrsnom suradnjom koju imamo s novoizabranom vlasti u Gradu Vodicama i upravo zahvaljujući toj suradnji možemo provoditi velike projekte financirane europskim novcem.", istaknuo je župan Goran Pauk i čestitao Vodičankama i Vodičanima Dan Grada i blagdan njihove zaštitnice.Središnji događaj svečanosti bio je uručenje plaketa Grada Vodica šestorici zaslužnih pojedinaca

Don Ivan Čolak rođen je 1939. godine u hrvatskoj katoličkoj obitelji u Letnici na Kosovu. U prvim godinama svećenstva vršio je službu kapelana u nekoliko rimokatoličkih župa na Kosovu, a prije dolaska u Hrvatsku bio je i generalni vikar Prizrenske biskupije. Od 2004. godine pastoralno djeluje u Zadarskoj nadbiskupiji, kao bolnički kapelan, a zatim župnik u Župama Pakoštane i Drage.
Sveti Otac Ivan Pavao II. počastio je don Ivana 2003. godine naslovom papinskog prelata i počasnim naslovom monsinjora.
Nakon bolesti i razrješenja, don Ivan se nastanjuje u Vodicama i tu pastoralno ispomaže u vodičkoj župi. Iako relativno kratko živi u Vodicama, njegovo je duhovno djelovanje neizmjerno veliko - kroz sakramente ispovjedi, razgovore i susrete s ljudima, uvijek je nasmijan i spreman pomoći. Prošle smo godine obilježili 50 godišnjicu gradnje crkve Gospe Karmelske na Okitu, a upravo je don Ivan dobri duh ovog svetišta na kojeg svakodnevno hodočasti već godinama.

MARKO JURIČEV MARTINČEV
Iako Marka Juričeva Martinčeva, većina poznaje kao člana proslavljanje vodičke klape Bunari u kojoj pjeva od samog početka i čiji je jedan od osnivača, on je aktivan član još nekoliko gradskih udruga. Posljednjih pet godina bio je na čelu Vodiških žudija, dugogodišnji je član Crkvenog pjevačkog zbora gdje je svojim angažmanom znatno pridonio očuvanju višestoljetne tradicije glagoljaškog pučkog pjevanja. Uz tradicijsko i klapsko pjevanje, gospodin Juričev Martinčev bavi se i sportom. Nekad član Nogometnog kluba, danas je član Atletskog kluba, a bio je pokretač i jedan od organizatora Tradicionalnog malonogometnog turnira vodičkih generacija. Član je Crvenog križa, Kluba Dobrovoljnih darivatelja krvi, Laga More 249 i Katoličkih skauta. Njegova ljubav za Vodice i posvećenost očuvanju baštine očituje se i kroz njegovu djelatnost jer kao vlasnik trgovine suvenira nudi isključivo domaće autohtone proizvode vodičkog kraja čime pomaže malim proizvođačima i pridonosi turističkoj ponudi grada.

ANTICA JURIČEV TALIJAŠ.
Gospođa Juričev Talijaš jedna je od osnivačica i prvih članica Kulturne udruge Vodiške perlice, aktivna i dan danas u svojoj 78-oj godini u svim programima Udruge. Osobito se ističe u izvođenju autohtonih vodičkih napjeva, igranju nijemog kola i pripremanju domaće vodičke spize, odijevanju nošnje i zahtijevanom veživanju šudara po vodiški. Svoja znanja i vještine nesebično prenosi na mlađe generacije, pa će po ovoj čuvarici još živjeti vodiške užance.

DARKO JUKIĆ
Gospodin Jukić je već 69 puta darovao krv. Svojim primjerom potiče i motivira druge, članove obitelji, prijatelje i kolege da nesebično čine isto.
Dugi je niz godina aktivan u radu kluba Dobrovoljnih darivatelja krvi i promicanju davalaštva ove nezamjenjive tekućine koja spašava živote.

KLARA ROCA, posthumno
Gospođa Roca jedna je od osnivačica Kulturne udruge Vodiške perlice. Još od 2002. godine, nesebično se zalagala za očuvanje vodičke tradicije prenoseći običaje svog mjesta kao čuvarica. Bila je poznata beračica i poznavateljica divljeg samoniklog jestivog i ljekovitog bilja, predačica i plesačica.

STOJA JURIČEV PIPIĆ, posthumno
Gospođa Juričev Pipić uključila se u rad Kulturne udruge Vodiške perlice u ljeto 2004. godine i od tada je uvijek prva dolazila na sastanke i probe. Bila je vrsna tkalica i predačica vune i brnistre te svojim vještinama i znanjem uvelike doprinijela bogaćenju vodičke tradicijske i etnografske baštine.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Svibanj 2018 11:45
djelomob1.jpg