Svibanj 10, 2018 4664 Obrt Karika

Novi projekt TZ Vodice i obrta Karika: Turisti, biciklirajući upoznajte povijest Vodica pod Ivanovim vodstvom

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

-Prošlo je vrijeme ležanja na plaži, turisti traže pustolovinu- rekao je nedavno Stipe Božić. Aktivan odmor ono je što privlači sve veći broj ljudi, i prije sezone i u posezoni, a to je prepoznao i naš sumještanin Ivan Cukrov kada je pokrenuo svoj obrt Karika koji turistima, ali i domaćim ljudima nudi upravo to - aktivno provođenje slobodnog vremena.


Sve je krenulo prije 3 godine kada se odlučio vratiti u Vodice nakon studija u Zagrebu. Kako se već bavio biciklizmom, a područje oko Vodica poznaje kao svoj džep, odlučio je spojiti te dvije stavke u plan organiziranih ruta kojima bi vodio zainteresirane grupe posjetitelja.

“U zimu 2015. malo sam snimao staze, osmišljavao rute, tražio mišljenje svojih poznanika i prijatelja, pa to sve podijelio sa vodičkom Turističkom zajednicom i dobio potporu od njih. Taman su tada krenule i potpore za samozapošljavanje, tako da se sve nekako poklopilo za početak rada”, govori nam Ivan.

Svoje rute nazvao je “Put u povijest Vodica”, a to mu je upravo i bio cilj, turistima pokazati starinu, baštinu, makadamske puteve u zaleđu, suhozide, crkve, bunje, Rimsku cisternu, rimske bunare, Mrdakovicu, na kojoj su se baš u tom trenutku otkrila arheološka nalazišta.

Godinu kasnije, u svoju je ponudu dodao i ture “Zalazak sunca” kajacima, na kojima posjetitelji u suton veslaju od Vodica do Prvića, prošeću malo otokom, popiju piće i vrate se kajacima natrag u mjesto.

20150507_102344.jpg

Ivan je sa svojim rutama aktivan u periodu od Uskrsa do kraja desetog mjeseca, a na pitanje kako je zadovoljan odazivom odgovara:

“Svake godine interes raste. Prve godine je bilo ispipavanje terena, druge je posao ozbiljnije krenuo, a danas skoro pa i da ne znam gdje ću od posla. Ono što sam u prve dvije godine uspio je to da sam se povezao sa dosta hotela i agencija koje nude moje programe i tako dovode turiste u pred i post sezoni”.A jedan od tih programa započinje danas i održavat će se svaki četvrtak do početka listopada.

Grupe od 12 posjetitelja će tada moći besplatno upoznavati povijest Vodica pod Ivanovim vodstvom, s tim da će ih 6 dobiti kompletnu opremu (bicikl, kacigu i vodu) od Ivana, a ostalih 6 se mogu priključiti sa vlastitim biciklima i opremom.

Kreće se ispred Turističke zajednice u 16.30 sati, a ruta traje između 2 i 2 i pol sata.

“Drago mi je da krećemo sa ovim projektom jer Vodice zaista, uz prekrasne plaže i obalu, imaju puno toga i u zaleđu za pokazati i ponuditi. Za sada su posjetitelji bili jako zadovoljni, a ne sumnjam da će i sa ovim projektom biti drugačije”, kaže nam Ivan koji je jučer u Olympiji sudjelovao na prezentaciji namijenjenoj privatnim iznajmljivačima i hotelijerima na kojoj su se predstavili programi aktivnog turizma u Vodicama i okolici.

“Mislim da je potrebno da hotelijeri i privatni iznajmljivači u svoju ponudu ukomponiraju i ovaj oblik turizma jer ono privlači goste od svibnja pa sve do listopada. Bilo bi mi drago kada bi se javili za suradnju jer time svi dobivaju; gost će dobiti smještaj, ponudu aktivnog odmora, a ne smijemo zaboraviti da je cikloturizam u zadnje vrijeme u velikom porastu. Budimo surađujući svi zajedno u toku sa trendovima”, zaključuje Ivan, a mi mu možemo samo čestitati na ideji, proaktivnosti i entuzijazmu i poželjeti što više “ranijih” i “kasnijih” gostiju.

20150406_173549.jpg

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Svibanj 2018 23:32
djelomob1.jpg