Svibanj 11, 2018 2780 Snimka zaslona

Izlaganje zastupnice Branke Juričev-Martinčev u okviru saborske rasprave o "Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2016. godinu"

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U okviru plenarne rasprave o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2016. godinu, zastupnica Branka Juričev – Martinčev posebno je apostrofirala sustav tzv. horizontalnih potpora na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Općenito, državne potpore u 2016. u odnosu na 2015. porasle su za 15,6%, dok su u odnosu na 2014. povećane za 27,6%. Međutim, potpore na razini jedinica područne i lokalne (regionalne) samouprave imaju tendenciju smanjenja, tj. u 2016. godini su manje za 33,7%, a u odnosu na 2015. za 23,6% sve županije, gradovi i općine dodijelile su potpore malih vrijednosti u iznosu od svega 201 milijun kuna.

Kako je prošlom poreznom reformom, milijardu i pol kuna dodijeljeno proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zastupnica Juričev-Martinčev apelirala je na općinske načelnike, gradonačelnike, župane te članove predstavničkih tijela da barem dio tih sredstava usmjere na aktivnosti i programe koji će utjecati na povećanje rasta i razvoja gospodarstva i poduzetništva u svom kraju. Naravno, dodala je, postoje jedinice lokalne samouprave koje nemaju mogućnosti zbog ograničenja u svojim proračunima.

Zastupnica je u svojem izlaganju poseban osvrt posvetila programima Grada Vodica želeći prikazati primjere pozitivne prakse na razini lokalne samouprave.

U 2016. godini, rekla je, Grad Vodice je za potpore male vrijednosti izdvojio 868 000 kuna. Iako je to znatno više od većine drugih gradova, poduzetništvo je pokretač razvoja nekog kraja te zaslužuje i više. Naime, prepoznavši potrebu za motiviranjem malih poduzetnika, jedan dio sredstava usmjeren je na potpore obrtnicima, vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta, onima koji proizvode proizvode s oznakom hrvatskog otočnog proizvoda te nositeljima OPG-ova.

Vlasnike hotelskih smještajnih kapaciteta, koji rade cijelu godinu, oslobodilo se plaćanja komunalne naknade od studenog do veljače kao i vlasnike trgovina prehrambenom robom na otocima. Vlasnici poslovni prostora koji rekonstruiraju svoje prostore također su oslobođeni plaćanja komunalne naknade u tom periodu.

Kad je u pitanju porez na potrošnju, Grad Vodice je za 50% smanjio porez na potrošnju svim svojim ugostiteljima, osim tijekom ljetnih mjeseci. Također subvencioniraju se i kamate na kredit za određene djelatnosti kao što su poljoprivreda i proizvodnja.Skrenula je pozornost da se ovakvim, ciljanim mjerama bar malo olakšava poslovanje svom trgovcu na otoku ili pak hotelijeru koji želi dovesti gosta i u zimskim mjesecima. Zaključila je izlaganje još jednom apeliravši na čelnike lokalne i područne (regionalne) samouprave da makar dio od milijardu i pol kuna koji su poreznom reformom alocirani jedinicama lokalne i područne samouprave, usmjere putem potpora svojim poduzetnicima i gospodarstvenicima.

djelomob1.jpg