Svibanj 13, 2018 3481

Počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Volonteri Građanske inicijative “Narod odlučuje” i Građanske inicijative »Istina o Istanbulskoj« od danas su postavili su štandove gdje građani mogu dati svoj potpis njihovom referendumu i referendumskim pitanjima.


Štandovi su na dva mjesta u Vodicama, u jutarnjim satima na tržnici i u popodnevnim satima na Obali Vladimira Nazora te ispred Crkve u Vodicama i Srimi nedjeljom.

U dva tjedna, od ove nedjelje, 13.5 do nedjelje, 27.5. Građanske inicijative trebaju prikupiti 400 000 potpisa hrvatskih birača kako bi Sabor imao obavezu raspisati referendum.

„Građani u dvije knjige – za dva referendumska pitanja mogu upisati svoje ime, prezime, OIB i staviti svoj potpis. Knjige su jasno označene brojkama 1 i 2. Referendum za promjenu izbornog sustava osigurat će 6 promjena koje će povećati utjecaj građana, birača na odabir ljudi koji ih zastupaju u Saboru.
Dva referendumska pitanja donose šest promjena koje će osigurati da građani će moći odlučivati o tome tko postaje njihov zastupnik u Saboru preferencijskim glasovima. Takav izbor zastupnika osigurat će da oni budu više odgovorni biračima koji su im dali svoj glas, nego šefu svoje stranke.

Isto tako, referendum će spriječiti političku trgovinu HDZ-a i SDP-a sa strankama koje ne mogu prijeći izborni prag, trgovinu mandatima nacionalnih manjina te omogućiti veću izlaznost na izbore kroz dopisno i elektroničko glasovanje. Referendumska pitanja možete proučiti ovdje https://narododlucuje.hr/.“ – poručuju iz Građanske inicijative „Narod odlučuje“

djelomob1.jpg