Svibanj 26, 2018 4080

Povjesničar prof.dr.sc. Josip Jurčević predstavio svoju knjigu „Heroji Domovinskog rata- svjedočanstva“

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Jutros je u prostorijama Gradske knjižnice Vodice svoju knjigu „Heroji Domovinskog rata- svjedočanstva“ predstavio povjesničar prof.dr.sc. Josip Jurčević.

Piše: Ivica Bilan

U knjizi kroz svjedočanstva devetnaestorice široj javnosti nepoznatih branitelja predstavlja dramatična zbivanja iz Domovinskog rata diljem Hrvatske. Među 19 odabranih su i jedna žena koja se borila u postrojbama HOS- a i nekoliko stranaca koje su zbivanja u Hrvatskoj 1991. godine potakla da napuste svoje obitelji i dragovoljno se priključe obrani naše napadnute zemlje. U predstavljanju knjige profesoru Jurčeviću pomogli su i Danijel Lasan-Zorobabel u ulozi moderatora i ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat koja je pročitala nekoliko ulomaka.

Osim o knjizi bilo je razgovora i o nekim aktualnim političkim događajima u Hrvatskoj. Tako je Mirjana Roca priupitala profesora Jurčevića što misli o prikupljanju potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornog zakona , a Igora Čičin-Karlova zanimalo je zašto predsjednik Tuđman nije nakon rata našao za shodno predložiti da se u Hrvatskoj sprovede lustracija. Uglavnom, razvila se zanimljiva diskusija o mnogim pitanjima i problemima koji tište građane Hrvatske. Zaključak je prisutnih, a i profesorov, da je štošta u zadnjih 20-25 godina napravljeno na krivi način i da se i dalje, svatko na svoj način, moramo boriti za bolju i pravedniju Hrvatsku. Hrvatsku za koju se borilo u Domovinskom ratu.

33609005_1821590921266547_2322977880025333760_o.jpg

Inače, prof.dr.sc Josip Jurčević sudjelovao je u otkrivanju i javnom predstavljanju poratnih žrtava u jami Jazovka te osnivanju Hrvatskog društva za istraživanje žrtava rata i poraća. Dragovoljac je Domovinskog rata od proljeća 1991. godine. Kao neovisni kandidat 2009. godine sudjelovao je u predsjedničkim izborima. Otac je sedmero djece.

Na ovom skupu najavljeno je i pisanje knjige o sudionicima Domovinskog rata iz vodičkog kraja, a profesor Jurčević obećao je ponovni dolazak sa temom o kojoj puno zna: UDBA i njezina prisutnost i u današnjoj Hrvatskoj.

Knjigu „Heroji Domovinskog rata – svjedočanstva“ možete pronaći na policama Gradske knjižnice Vodice.

djelomob1.jpg