Lipanj 07, 2018 3820

Ministarstvo državne imovine prihvatilo prijedlog zastupnice Branke Juričev-Martinčev: Omogućena izgradnja stambenih objekata na državnom zemljištu bez naknade

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev je u Hrvatskom saboru u siječnju ove godine tražila da Ministarstvo državne imovine Prijedlogom Zakona o upravljanju državnom imovinom omogući i izgradnju stambenih objekata na državnom zemljištu. Ta primjedba je prihvaćena. Jučer je objavljen, a 14 ovog mjeseca stupa na snagu Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim se omogućava raspolaganje nekretninama u korist jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave bez naknade i u ovu svrhu.

Tako je sad u članak 45. Zakona dodano, te stoji da se raspolaganje nekretnina u korist općina i gradova bez naknade provodi i u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i društveno poticajne stanogradnje. Ovom dopunom će se omogućiti izgradnja obiteljskih kuća na državnom zemljištu što će posebno biti pomoć mladim obiteljima koje u tim naseljima žele živjeti.

''Nadam se da će ova odredba pomoći rješavanju stambenih problema i stvaranju preduvjeta za zadržavanje mladih ljudi pa i u ruralnim područjima i područjima od posebne državne skrbi'' rekla je zastupnica Juričev-Martinčev.

Ovom se dopunom napokon stvorio pravni okvir koji će omogućiti rješavanje dugogodišnjeg problema stanovnika Čiste Velike koji su, prije dvadesetak godina, svoje zemljište darovali za izgradnju škole, crkve i sportske dvorane uz obećanje da će dobiti u zamjenu drugo državno zemljište kako bi na njemu izgradili svoje obiteljske kuće.

djelomob1.jpg