Lipanj 14, 2018 2456 Sabor.hr kornati.hr/sabor.hr

Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev–Martinčev primila predstavnike udruge Kurnatari

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev–Martinčev sastala se u četvrtak s pomoćnikom ministra poljoprivrede Antom Mišurom, pomoćnikom ministra zaštite okoliša i energetike Igorom Kreitmeyerom i predstavnicima Udruge za zaštitu prava i očuvanje izvornih kornatskih vrijednosti „Kurnatari'' kako bi se razmotrile mogućnosti unaprjeđenja uvjeta života i rada na području Nacionalnog parka Kornati.

 

Predstavnici Udruge „Kurnatari“ predstavili su poteškoće s kojima se susreću žitelji i vlasnici posjeda na Kornatima. U tom smislu posebno je naglašen problem nemogućnosti korištenja određenih alata tradicijskog ribolova, kao što su mreže, te problem izdavanja dozvola lokalnom stanovništvu za rekreacijski ribolov na temelju važećih propisa.


Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura pojasnio je odredbe Uredbe Vijeća (EZ) br. 1967/2006 (Mediteranske uredbe) koje onemogućavaju uporabu mreža za rekreacijski ribolov na cijelom Jadranu. Govoreći o dozvolama za rekreacijski ribolov u skladu s važećim propisima, donesen je zaključak da se u koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede i JUNP Kornati poduzmu sve potrebne radnje za osiguravanje infrastrukture kako bi se dozvole mogle početi izdavati najkasnije do 15. srpnja.

Kako su tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu upisane na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture dogovoreno je da će Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije od Ministarstva kulture zatražiti tumačenje može li status nematerijalnog kulturnog dobra biti argumentom za izuzeće od odredbi spomenute Uredbe. Na sastanku je nadalje dogovoreno da se Ministarstvu financija uputi zahtjev za razmatranje mogućnosti korištenja dozvola za korištenje plavog dizela kao pogonskog goriva za brodice i u svrhu napajanja agregata od strane OPG-ova i vlasnika gospodarskih objekata na području Nacionalnog parka Kornati prema važećem Zakonu o trošarinama.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer predstavio je nekoliko novih projekata i podzakonskih akata iz djelokruga svog ministarstva koji su usmjereni na podizanje kvalitete života u nacionalnim parkovima. Govoreći o NP Kornati posebno je izdvojio projekt opskrbe električnom energijom upotrebom mikro-solara te poboljšanja regulative za bavljenje stočarstvom.

Predstavnici udruge „Kurnatari“ izrazili su zadovoljstvo učinjenim naporima, a u dogovoru s Brankom Juričev–Martinčev najavljene su daljnje aktivnosti koordinacije s ostalim ministarstvima u svrhu poboljšanja regulative i omogućavanja ostanka i rada žitelja na području Kornata.

djelomob1.jpg