Lipanj 19, 2018 3255 Šibenik.hr Šibenik.hr

Započelo obilježavanje 27. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Polaganjem vijenaca i svijeća na spomeniku smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu danas je započelo obilježavanje 27. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade.


Vijence su položili gradonačelnik Šibenika Željko Burić i zamjenici gradonačelnika Paško Rakić i Danijel Mileta, izaslanstva Predsjednice RH, Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja, župan Goran Pauk sa zamjenicima, predstavnici Ureda državne uprave i policije, pripadnici 113. brigade, obitelji stradalih pripadnika 113. brigade te predstavnici ostalih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Molitvu za preminule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je don Roko Glasnović, tajnik biskupa Šibenske biskupije.

U sjećanje na sve stradale pripadnike legendarne šibenske 113. brigade služit će se sveta misa u kapelici u bivšoj vojarni Bribirskih knezova.

28052-v.jpg

28045-v.jpg

28050-v.jpg

U sklopu 27. obljetnice, Šibensko-kninsku županiju ove godine posjetili su suborci iz Bosne i Hercegovine, iz mjesta na kojima je ratovala 113. brigada.

Odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske od 19. lipnja 1991. godine ustrojena je 113. brigada Zbora narodne garde. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava s aktivnom satnijom.

28046-v.jpg

Zapovjedništvo 113. brigade promišlja, organizira i uspješno provodi sveobuhvatnu obranu napadnutog grada Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113.brigada postaje djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu. Postrojba u cjelini sudjeluje u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim veliki broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju "vatrenog" angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

28043-v.jpg

djelomob1.jpg