Lipanj 27, 2018 3255

Otvoreno pismo ministru Butkoviću: Štetnim ugovorima Vodice gube milijune kuna

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gradski vijećnici Grada Vodica sa kandidacijske liste grupe birača kojoj je nositelj Sanja Radin Mačukat već duže vrijeme traže dokumente, ugovore i suglasnosti, vezano za koncesiju ACI marine u Vodicama, jer kako tvrde Grad Vodice za 70.000 m2 obale i kopna uprihođuje manje od 100.000,00 kn godišnje, a tako je već 20 godina.
O toj temi pisali smo na portalu Infovodice, a gradski vijećnici kandidacijske liste grupe birača poslali su i otvoreno pismo upućeno ministru Butkoviću koje je poslano medijima. Isto pismo u cijelosti objavljujemo ispod

 

Vlada RH je na sjednici od 15. listopada, 1998. godine donijela "Odluku o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Vodice" (NN 138/1998). Ovom odlukom tvrtka Adriatic Croatia International Club d.o.o. Opatija (u daljnjem tekstu ACI) je ovlaštena za gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma u Vodicama do 31. prosinca 2004. godine.

Ista Odluka je izmijenjena na sjednici Vlade RH, 28. studenog, 2002. godine "Odlukom o izmjeni Odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Vodice" (NN 145/2002). Navedena "Odluka o izmijeni odluke" produžila je trajanje koncesije do prosinca 2030. godine (uz naputak da ACI do srpnja, 2004. godine dovrši "planirano investiranje").

Zadnjih nekoliko mjeseci u potrazi smo za dokumentima, ugovorima, aneksima ugovora te suglasnostima koji su potpisani od strane Vlade RH, Grada Vodica i ACI-a vezano za navedene Odluke o koncesiji. Iste smo, nažalost bezuspješno, tražili u odjelu za komunalno, tajništvu, arhivi grada Vodica te u županiji Šibensko-kninskoj u odjelu za pomorstvo. Svi navedeni odgovorili su kako nam nisu u mogućnosti pomoći jer da oni nemaju nikakve dokumente, ugovore, anekse ugovora te suglasnosti vezane za koncesiju ACI-u te da se obratimo nadležnom ministarstvu. Nadamo se da nam Vi možete pomoći ostvariti uvid u dokumente vezane uz Odluku o dodjeli koncesije kao i Odluku o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije ACI-u, kao i pomoći pronaći odgovore za neodgovorena pitanja.

Naime, prema našim saznanjima, a tako stoji u prvotnoj "Odluci o koncesiji", ACI za korištenje više od 70.000 m2 (obale i kopna), a koji se nalaze u samom centru grada Vodica, plaća Godišnju naknadu prema sljedećim kriterijima:
- stalni dio u iznosu od 0,70 kn po m2
- varijabilni dio u iznosu od 2,5 % od prihoda luke godišnje

20180627_091905.jpg

Iznos Godišnje naknade dijeli se na tri dijela te prema tome ispada da grad Vodice od stalnog dijela Godišnje naknade uprihođuje samo 16.000,00kn godišnje. Kada dodamo i varijabilni dio, grad Vodice od koncesije ACI-u nad obalom koja se nalazi u samom centru Grada, uprihođuje sveukupno manje od 100.000,00 kn godišnje! Isto toliko uprihođuje država RH i županija Šibensko-kninska. Smatramo da je ovo smiješan iznos za lokaciju, veličinu i mogućnosti zarade na tom dijelu obale.

Isto tako, Odlukom o izmjeni Odluke o koncesiji iz 2002. godine (gore navedeno) ACI-u se produžila koncesija do 2030.godine, uz uvjet da se do srpnja 2004. godine dovrši "planirano investiranje". Koliko nam je poznato, također prema vlastitim saznanjima jer nemamo uvid u ugovor te aneks ugovora o koncesiji, ACI je trebao izgraditi dodatne vezove za građane grada Vodica u iznosu od 4.5 milijuna kuna. Pretpostavljamo da su ovi vezovi "planirano investiranje" koji su navedeni u Odluci o izmjeni Odluke o koncesiji. Međutim ACI iste nikada nije izgradio.

Ono što bi ovim putem željeli je sljedeće
1. Odgovor na pitanje: Kako je moguće da je ACI dobio koncesiju nad lukom u Vodicama prema tako povlaštenim iznosima godišnje naknade? 70 lipa po m2? Napominjemo, cijena je deset puta manja uspoređujući sa koncesijom Danuvius marini d.o.o. iz Sukošana nad lukom u općini Tribunj gdje je stalni dio godišnje naknada 10kn po m2, a varijabilni 6% od ukupnog prihoda luka!

2. Uvid u dokumente, ugovore, anekse ugovora te suglasnosti koji su potpisani od strane Vlade RH, Grada Vodica i ACI-a vezano za navedenu koncesiju.

3. Odgovor na pitanje, koje je "planirano investiranje" trebao napraviti ACI do srpnja 2004. kako bi mu se produžilo trajanje koncesije?


VIJEĆNICI GRADA VODICA SA KANDIDACIJSKE LISTE GRUPE BIRAČA
KOJOJ JE NOSITELJ SANJA RADIN MAČUKAT:
Ante Strikoman, mag.ing.comp
Grgurev Ante Kukure 47, 22211 Vodice
Ante Juričev-Grgić, bacc.crim.
Hrvatskih Boraca 15, 22211 Vodice
Meri Bandl Valeš, bacc.admin.publ
Lasan Ante Kabalera 35, 22211 Vodice

 

djelomob1.jpg