Srpanj 14, 2018 4627

Uoči blagdana vodičke Gospe Karmelske u kulturnom centru Vodice predstavljena knjiga don Josipa Mužića: Božićno čudo na Okitu

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Pučko otvoreno učilište Vodice i Župa Našašća Svetog Križa Vodice organizirali su večeras, uoči blagdana vodičke Gospe Karmelske u kulturnom centru Vodice predstavljanje knjige don Josipa Mužića: Božićno čudo na Okitu i otvorenje izložbe fotografija o poslijeratnoj izgradnji Okita koje je prikupio i za ovu priliku postav priredio u atriju centra Tonči Juričev Grgin.


Za ovu priliku pozornicu je uredio naš sumještanin, samouki umjetnik Josip Jole Mateša, koji je izradio prekrasnu „repliku“ stare crkve na brdu Okit i školjke bisernice u kojoj je maketa nove crkve Gospe od Karmela.

Događaj je prigodnom pjesmom otvorio crkveni zbor župe Vodice kojega je vodila voditeljica s. Lidija Grgat, a prisutne su pozdravili organizatori, Gordana Birin ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i župnik don Franjo Glasnović, a svoja sjećanja iz poslijeratnog doba gradnje Crkve na Okitu podijelio je Vladimir Juričev Polica

Knjigu „Božićno čudo na Okitu“ su uz autora, predstavili i dr. sc Nada Babić, predavačica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Dina Vuletin Borčić.

Osobitost crkve i svetišta na Okitu ponukala je don Josipa Mužića da prouči i publicira knjigu koja nam daje cjelovitu sliku tog vodičkog vjerskog i kulturnog spomenika.

vlado.jpg

„Prvotna ideja mi je bila da napišem knjigu o hrvatskoj marijanskoj pobožnosti, ali sam slučajno došao do podatka o Vodicama misleći da će to biti samo veća cjelina u knjizi, međutim kad sam počeo istraživati, materijal je rastao zahvaljujući Dinku Križanu Vučku, župniku don Franji Glasnoviću i Tonću Juričev Grgiću te sam na kraju odlučio da napišem knjigu koja je ugledala svjetlo dana šest mjeseci od početka istraživanja“ – otkriva nam don Josip Mužić te ovim putem zamolio sve mještane ukoliko imaju bilo kakve dokumente vezane za Okit, čudesan klen na Okitu da ga kontaktiraju, kako bi eventualno njegova knjiga oživjela reizdanje

Knjiga Božićno čudo na Okitu na preko dvjesto stranica uz fotografije na osnovu činjenica utemeljenih na povijesnim izvorima i istraživačkom radu don Josipa, sadrži i brojna svjedočanstva te govori o samoj povijesti Župe, izgradnji crkve na Okitu koja je dva puta rušena i tri puta građena te o čudesnom stablu klena.Još sredinom 17. stoljeća na Okitu, brdu u neposrednoj blizini Vodica smještenom na putu prema Gaćelezima, izgrađena je prva kapelica posvećena Gospi od Karmela. Ona je kroz godine nadograđivana, a početkom 20. stoljeća uz pomoć novca australskih iseljenika izgrađeno je 14 postaja križnog puta do njegova vrha sa svetištem te bunar. Od ove prvotne crkvice nije ostalo ništa, jer je u Drugom svjetskom ratu uništena granatama talijanske mornarice. Narod se međutim, nije mirio s takvom situacijom. Sami su odmah nakon rata započeli izgradnju nove crkve, ali zbog nedostatka sredstava radovi su zaustavljeni. Skoro dvadeset godina kasnije, energični don Vjekoslav Kurent je, osnažen vjerom naroda i svojom tvrdoglavom upornošću, nikad obeshrabren negativnim odgovorima ondašnje komunističke vlasti, ishodovao dobivanje dozvole za gradnju novog Gospinog svetišta 1967. godine. Napokon je i vlast dozvolila izgradnju, a narod je predvođen svojim Pastirom, u zanosu vjere novu crkvu izgradio u samo dva mjeseca, uz veliki rad, trud i muku svih mještana, mladih i starih.

I taj je trud uskoro srušen, ponovno je simbol vodičke vjere stradao u novom ratu. Neprijateljske srpske granate iz topova, aviona i brodova padale su i uništile crkvu Gospe Karmelske u rujnu 1991. godine.

Odmah po završetku rata, 1995. godine blagoslovljen je kamen temeljac za izgradnju novog Gospinog svetišta na Okitu, ovoga puta po projektu našeg poznatog i cijenjenog arhitekta Nikole Bašića. Danas na Okitu stoji arhitektura čiju ćemo vrijednost tek spoznati. Vodičani su treći puta sagradili svoj „hrvatski Karmel“.

Izložba koja je otvorena u Kulturnom centru ove subote, slikovno je svjedočanstvo vodičke vjere, mukotrpnog rada i ozarenih sretnih lica okupanih znojem i vjerom. To je svojevrsni povijesno-dokumentarni postav o Gospinom svetištu i duboko ukorijenjenom kršćanstvu.

Ali priča o Okitu ne bi bila potpuna bez priče o čudesnom stablu klena čija je jedna grana koja se pružala prema crkvi cvala o Božiću svake treće godine, pa čak i nakon talijanskog rušenja crkve.

djelomob1.jpg